Pavel Gruber: Cílené útoky na nemocnice a zdravotníky jsou novou taktikou ozbrojenců

28. prosinec 2015

Lékaři bez hranic působí ve více než 60 zemích světa, i v Česku funguje tato dobrovolnická organizace od roku 2006. Jak vnímá současnou situaci v nejen Sýrii ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber?

„V Sýrii, kdekoli naslepo zapíchnete prst do mapy, tam je ohromná potřeba pomáhat,“ uvedl v pořadu Interview Plus ředitel dobrovolnické lékařské organizace.

Sýrie jedna z nejtěžších oblastí, kde se v současné době dá pracovat. „Není to konflikt dvou stran, ale mnoha ozbrojených skupin, a bezpečnostní záruky nejsou v podstatě žádné.“

„Pokud by situace byl normální, Sýrie by byla momentálně největší operací Lékařů bez hranic v dějinách,“ dodal Gruber.

Tomu ale brání rozhodnutí syrské vlády nevpouštět lékaře do země. „Začali jsme aspoň operovat v oblastech ovládaných rebely, kteří nás tam nechali působit, a syrskou vládu jsme i tak informovali.“

„Nemůžeme do Sýrie posílat zahraniční spolupracovníky, protože na začátku roku 2014 bylo pět lidí zadrženo. Snažíme se aspoň podporovat místní lékaře zásobováním lékařským materiálem. Je to kapka v moři, ale aspoň i tu se snažíme přinést.“

Než organizace zahájí projekt pomoci v konkrétní zemi, potřebuje mít bezpečnostní garance od všech skupin, které by teritorium mohly potenciálně ovládat.

„Situace, která se stala v Sýrii před dvěma lety byla příkladem, kdy jsme všechny garance měli, ale jedna ze skupin je porušila. V tu chvíli to je pro nás signál, že se musíme stáhnout,“ vysvětlil ředitel.

Nemocnice Lékařů bez hranic byly v poslední době také terčem náletů. Nejznámější je případ ze začátku října v afghánském Kundúzu, poslední ze začátku prosince v Jemenu.

Zatímco ještě nedávno nemocnice v konfliktech fungovaly jako chráněná zařízení a lidé věděli, že jsou v nemocnici v bezpečí, situace se drasticky mění, všímá si Gruber.

„Tento pocit globálně mizí. V případě Sýrie jsou útoky na zdravotnická zařízení a zdravotníky cílenou součástí taktiky všech bojujících stran,“ konstatoval lékař.

Podle něj ozbrojenci uvažují, že když cíleně zasáhnou nemocnici na území kontrolovaném protivníkem, tak sníží kapacitu protivníka pomáhat svému obyvatelstvu.

„Co se děje a co mi přijde jako zvěrstvo, je to, že je útok ve městě, a ve chvíli, kdy se sváží zranění k nemocnici, tak je druhý útok na urgentní příjem, což ukazuje, že cílem opravdu je zabít co nejvíce lidí a zabít co nejvíce zdravotníků,“ odsoudil taktické vraždění civilistů i zdravotníků Pavel Gruber.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.