Inspektoři vyrazili na kontrolu prodejců burčáku. Jak poznat ten dobrý?

V sezóně burčáku denně vyráží potravinářští inspektoři kontrolovat jeho prodejce. Dnes se pohybují v Brně. Víme, co všechno kontrolují a kolik nedostatků zatím odhalili.

Potravinářští inspektoři dnes v Brně kontrolují prodejce burčáku. Dopoledne zamířili taky do vinotéky v Maloměřicích.

Nejprve chtěli vidět doklady o dodavateli burčáku, živnostenský list, zdravotní průkaz prodávajícího a také kontrolovali, jestli je na prodejně viditelné označení burčáku, to znamená, že je z České republiky, z jaké je odrůdy a jaká je výrobní šarže.

Burčák se podle vinařského zákona smí prodávat jen od 1. srpna do 30. listopadu, což je doba, kdy u nás končí sklizeň. Z toho vyplývá, že burčáky, které se prodávají teď, jsou z jiných odrůd než třeba v srpnu. Pokud tedy uvidíte, že teď někdo prodává burčák z rané odrůdy irsai oliver, tak je to pravděpodobně podvod. Naopak například veltlínské zelené nebo z červených odrůd frankovka jsou teď docela běžné.

Dopoledne skončila první část kontroly, která se odehrává přímo v prodejně. Kontrolovaná vinotéka měla všechno v pořádku, chybělo jen označení, že burčák je z České republiky. Pokud by nebyl, musel by být nápoj označený jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Vinotéka, kterou kontrolovali inspektoři SZPI.

Inspektorky ale odebraly vzorky burčáku na laboratorní analýzu, která zjistí, jestli hrozny skutečně pocházejí z Česka, jestli nápoj obsahuje dostatečné množství alkoholu a naopak v něm není přidaná voda. Tato část kontroly ještě není u konce a dlouho ani nebude. Na to je totiž nutné nechat burčák přirozenou cestou úplně prokvasit, což trvá čtyři až šest týdnů.

Inspektoři letos zkontrolovali 400 prodejních míst a odebrali 47 vzorků na laboratorní analýzu. Ta je zatím dokončená jen u tří vzorků a u nich dopadla dobře.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce má 250 inspektorů a dá se říct, že v sezóně burčáku jsou na kontrolách prodeje tohoto nápoje prakticky denně. V posledních letech se prodejci obecně zlepšují a nedostatků ubývá.

autor: gaj
Spustit audio