Filmy Věry Chytilové zdarma. Podívejte se na 4 rané snímky nejlepší české filmařky

28. únor 2018

Nabízíme vám čtveřici málo známých studentských snímků Věry Chytilové. K vidění budou do konce února.

Věra Chytilová byla autorka zásadních děl jako Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme, Hra o jablko nebo Dědictví. Proslula formálními a výtvarnými experimenty, ale také ostrou satirou útočící na dobové společenské a morální klima. 12. března si připomeneme 4 roky od její smrti a ve spolupráci s FAMU vám nabízíme kolekci její rané tvorby, kam spadají snímky Zelená ulice, Kočičina, Strop a Žurnál FAMU: první občasník.

Právě o nich jsme také mluvili ve filmovém pořadu Reflexe se Stanislavou Přádnou, filmovou historičkou a docentkou působící na Katedře filmových studií FF UK, která se specializuje na českou novou vlnu. Na plátně budeme mít unikátní možnost vidět filmy Věry Chytilové v Divadle DISK 12. března.

„První dva filmy, Zelená ulice a Kočičina jsou originální a můžeme na nich vidět vlivy, která Věra Chytilová přijímala jako studentka. Byli to například tvůrci sovětské montážní školy. Například Dziga Vertov učaroval Chytilové i jejím kolegům,“ říká Stanislava Přádná.

 

„Oproti svým kolegům je vidět, že Věra Chytilová od začátku cílevědomě usilovala o to být autorskou filmařkou. Například Kočičina originálním způsobem těží z Franze Kafky,“ dodává v Reflexích Stanislava Přádná.

Strop je absolventským filmem Věry Chytilové. „Člověk by si měl laťku svých cílů dávat vysoko, tvrdila vždy Chytilová,“ říká Stanislava Přádná. Svědčí o tom i dlouhometrážní debut O něčem jiném, který konfrontuje dvě ženy, gymnastku Evu Bosákovou a Věru, ženu v domácnosti. Jím se filmařská kariéra první dámy českého filmu rozjela naplno.

autoři: Pavel Sladký , Šárka Gmiterková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.