Operátor Teleko: Vysoutěžené kmitočty je problém koordinovat mimo kóty ČRA

18. duben 2024

Příbramská společnost Teleko digital není spokojená s tím, že vysoutěžené kmitočtové příděly, které vzešly z aukce Českého telekomunikačního úřadu ukončené začátkem ledna, jsou aplikovány pouze na vysílací střediska Českých Radiokomunikací. Pro ostatní operátory jde tak o problém, protože nemohou využít plného potenciálu přidělených kanálů.

Čtěte také

„Již v současnosti se projevuje nemožnost úspěšně zkoordinovat vysoutěžené kanály s vhodnými parametry z proběhlého tendru na DAB sítě na jiných vysílacích kótách, nežli na stanovištích, kde mají postavená vysílací střediska České Radiokomunikace. Proto je potřeba nechat si otevřená vrátka pro možné individuální přidělení i jiných kanálů z důvodů kompenzování nemožnosti plně využít licencí přidělené kmitočty v rámci vysoutěžené oblasti,“ uvádí jednatel Tomáš Řapek.

Další překážkou je podle šéfa společnosti Teleko digital absence využívání tzv. moderních multicarrier DAB vysílačů na stejné vysílací kótě a s tím spojená možnost filtrování výstupního signálu kritickou spektrální maskou přes dva sousední kanály. V materiálu pak rovněž není řešena ochrana již zkoordinovaných kvalitních DAB kanálů z druhotné sítě pro budoucí využití. „Úřad se takto úplně zbytečně zbaví zkoordinovaných kanálů na našem území, které tvoří kmitočtové národní bohatství České republiky,“ uzavírá Řapek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související