Ve Finsku se ujali svých prvních žáků roboti. Vyučují angličtinu, němčinu i matematiku

26. březen 2018

Učební pomůcky současných školáků se často dost liší od těch používaných o generaci dřív. Teď se možná blíží i dramatická proměna učitelů. Finské žáky začali vyučovat roboti.

Roboti ve Finsku učí angličtinu, němčinu a matematiku. Vědu věd mají podle finské veřejnoprávní televize na starosti tři menší roboti připomínající sovy s obrazovkami. Při výuce jazyků pak pomáhá malý humanoidní robot Elias, který tak musí umět i mluvit, a to nejenom anglicky a německy, ale samozřejmě i finsky.

A co si město Tampere od robotů ve školách slibuje? Stroje se neunaví neustálým opakováním některých pouček, kterých je při práci s dětmi často potřeba. Navíc se dokážou přizpůsobit úrovni jednotlivých žáků a taky by je měli motivovat k učení.

„Jde ale zatím jenom o experiment a jeho cílem je hlavně zjistit, jak roboti ovlivní kvalitu výuky. Kromě mateřských škol se roboti mají objevit taky v prvních a druhých třídách vybraných základních škol,“ popisuje Ondřej Klapal ze zahraniční redakce.

Pomáhají dětem s autismem

Roboti mají ve světě různá využití. Třeba do několika amerických tříd se pro změnu posadili jako žáci. Do vyučování se díky nim mohli zapojit děti, které kvůli nemoci nemohly přímo do školy.

Jedna britská škola podle Financial Times zase používala humanoidního robota, aby pomáhal žákům trpícím autismem rozvíjet kontakty s okolím. A spousta i malých děti se už taky učila roboty programovat.

autoři: jch , prh , kla
Spustit audio