Střední Čechy vadnou. Obce můžou se suchem bojovat i státními penězi

3. květen 2018

Nedostatek vody působí problémy zemědělcům, lesníkům i obyvatelům mnoha středočeských měst a obcí. Vyschlé studny, kvůli nimž museli v minulosti s vodou šetřit, trápily kraj většinou až v létě. Letos platí zákaz používání pitné vody k zalévání zahrádek a napouštění bazénů mnohde už od dubna.

Mnichovice u Prahy rozeslaly ve středu večer svým obyvatelům důležitou zprávu. V ní město upozorňuje, že vydalo zákaz používání pitné vody z městského vodovodu k napouštění bazénů a zalévání zahrad. Vody v městských studní totiž kriticky ubylo. Mnichovice přitom nejsou jediné, které letos na jaře, trápí sucho.

Ještě horší situace nastala nedávno v Masečíně u Štěchovic. Tady se s nedostatkem vody potýkají celoročně, takže napouštění bazénů a zalévání zahrádek z vodovodu je přísně zakázáno už několik let. Zdá se ale, že to několik jedinců porušilo a některé části Masečína se ocitly bez vody úplně.

Už od pátku můžou malé obce podávat žádosti o dotace na opatření proti suchu. Ministerstvo životního prostředí mezi samosprávy rozdělí 600 milionů korun. Každá obec může požádat až o tři miliony. Použít je můžou třeba na napojení na existující vodovodní potrubí nebo na budování nových podzemních vrtů.

"Peníze od státu by měly dostat hlavně obce, které mají problém s tím, že jim někdy jejich zdroj vody vyschne," říká ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Dotace proti suchu spustilo ministerstvo prioritně už v roce 2016. Ve Středočeském kraji podpořilo 37 projektů za téměř 56 milionů korun.

autor: redakce
Spustit audio