5G sítě ruší satelitní vysílání v C-pásmu, potvrdila Deutsche Welle. V Evropě se nevyužívá

22. duben 2021

Německá televizní a rozhlasová stanice Deutsche Welle ve své finanční zprávě pro rok 2021 uvedla, že budování 5G sítí v některých regionech způsobuje rušení jejího satelitního signálu v zemích, kde se ještě využívá tzv. C-pásmo (rozsah cca. 3,4 až 6 GHz).

„Expanze technologie 5G je celosvětově silně podporována. Nabízí to mnoho nových možností, ale přináší nám to také obrovské výzvy, protože příjem našich programů prostřednictvím takzvaných satelitů v pásmu C v našich cílových regionech je stále více narušován překrýváním frekvencí,“ uvedl Guido Baumhauer, generální ředitel DW pro distribuci, marketing a technologie.

Baumhauer konkretizoval, že se jedná zejména o Severní, Střední a Jižní Ameriku. V Evropě se tento problém nevyskytuje, protože se zde pro komerční účely C pásmo nevyužívá. Tuto skutečnost by však mohli zaznamenat takzvaní satelitní DX-eři, kteří se na příjem signálů v tomto kmitočtovém rozsahu orientují. Přehled vypuštěných satelitů, jenž využívají tento kmitočtový rozsah, je možné najít mj. na webu LyngSat.

Deutsche Welle dále očekává, že v blízké době bude zaznamenáno rušení vysílání 5G sítěmi také v Asii. „Naléhavě potřebujeme jednat a investovat do distribuční infrastruktury zabezpečené 5G. Zaměřujeme se na jiné satelity a stále více na IP a cloudové technologie,“ doplnil Baumhauer. Stanici DW je možné sledovat bez problémů v České republice. Zařazena je do nabídek operátorů placené televize, volně je šířena ze satelitu Astra.

autor: lukpo
Spustit audio

Související