Alexandr Mitrofanov: Putin v krizi překvapil netečností i stoupence

3. duben 2020

Vladimir Putin dvacet let budoval v Rusku image tvrdého chlapa, který se nezalekne vůbec ničeho.

Před vypuknutím koronavirové krize uskutečnil operaci, jejímž účelem bylo porušení ústavy pod pláštíkem jejích úprav. Nakonec to vypadalo, že mu nic kromě přírody nedokáže zabránit v setrvání v Kremlu přinejmenším do roku 2036.

Čtěte také

A pak přišel koronavirus.

Dlouho se z nejvyšších míst zatloukal, protože poslední fáze operace Doživotní prezident měla vyvrcholit 22. dubna, kdy se mělo uskutečnit „všelidové hlasování“. Připravovalo se slavnostní vyhlášení „vůle lidu“, o které se všeobecně předpokládalo a hovořilo, že bude tak jako tak zfalšována.

Jenže koronavirus začal řádit v takové míře, že už to nebylo možné tutlat, a Putin vystoupil v televizi. „Všelidové hlasování“ zrušil, vážnost situace přiznal, ale nevyhlásil karanténu, nýbrž jakési nepracovní volno v délce týdne.

Duce byl v nemocnici s infikovanými

Diváci byli přinejmenším překvapeni, ale mnozí byli v šoku. Především se to týkalo podnikatelů, které Putin příkazem zavázal vyplácet zaměstnancům v době nařízeného volna stoprocentní mzdy. Promyšlený postup boje s virem prezident nevyhlásil. Nemohl. Za dvacet let se stal pouze poslem dobrých zpráv. Tvrdá opatření, ale bez centrální koordinace, pak začali provádět úředníci, především moskevský primátor Sergej Sobjanin.

Čtěte také

A koronavirus působil v Rusku stále citelněji, restrikce byly stále tvrdší. Putin vystoupil v televizi znovu. Teď šokoval úplně všechny. V kostce: sdělil obyvatelstvu, že se virus zatím nedá zastavit, že prodlužuje nepracovní stav do konce dubna a že všichni musí dostávat stoprocentní plat. Sám nic řídit nebude, ať se snaží gubernátoři.

Za všechny rozhořčené reakce uvedu vyjádření opozičního politika Leonida Gozmana: „Neřekl ANI SLOVO o podpoře lidí. Kdo si ještě myslel, že bude, vězte, že nebude, přežijte sami, jak chcete… Myslí si, že peníze na výplaty tahají zlí buržousti z nočního stolku, což mu vysvětlili ještě na Vysoké škole KGB.

Jediným stručným vystoupením přivedl na mizinu miliony lidí. Odmítl přijmout jakékoli rozhodnutí a přehodil všechno na gubernátory, z nichž jsou mnozí zcela neschopni rozhodovat a řídit, protože je jmenoval podle osobní oddanosti. V normální zemi by musel takový projev skončit slovy: ‚Omlouvám se, nemám na to, odcházím.‘ Neřekl to a bohužel ani neřekne.“

Alexandr Mitrofanov

Opoziční politik však není pro Putina tak nebezpečný jako jeho bývalí věrní, kteří se v něm jako vůdci hořce zklamali. V končícím týdnu zavolala do přímého vysílání televize Dožď starší paní, klasická Putinova volička, která se představila jako Tamara Ivanovna z Vladimiru. Jenže řekla něco, co dříve bylo nemyslitelné: „Duce byl v nemocnici s infikovanými a tam na něj virus snad skočil, na našeho führera. Bylo by fajn vidět, jak se bude svíjet.“

Autor je komentátor Práva

Spustit audio