Analytik Tureček: Klimatičtí uprchlíci budou otázkou pro celou Evropu. Jsme na počátku velké diskuze

9. červen 2023

Jaký osud čeká lidi, kterým vysychá jejich rodná země? Téma klimatických uprchlíků v pořadu Jak to vidí… komentuje zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Němečtí Zelení mluví o klimatickém pasu i vízech. V audiozáznamu si poslechněte názor na téma pomoci turecké ekonomice i komentář ke zkouškám hypersonické střely v Íránu. Moderuje Vladimír Kroc.  

Lidé, kteří v důsledku klimatických změn přijdou o svůj domov, by podle představ poradního orgánu německé vlády mohli dostat takzvaný klimatický pas pro trvalý pobyt v Německu. 

Čtěte také

Mluví se i o klimatické pobytové kartě a vízu. „Otevírá se nový mechanismus pomoci,“ komentuje Břetislav Tureček plán, který představila německá vládní strana Zelených.

Je něco takového možné v době, kdy státy jako Španělsko nebo Itálie zpřísňují imigrační politiku? Tureček připomíná, že právo na azyl v zahraničí měli dosud lidé, kteří prchají před válkou, čelí rasové, ideologické nebo etnické diskriminaci ve své zemi. 

„Co ale s lidmi, kterým vysychá jejich rodná země, kde hrozí hladomor, kde není pitná voda? Mají tito lidé mít také nárok na azyl v zahraničí? To je úplně nová kategorie, zamýšlí se analytik a odborník na Blízký východ z Metropolitní univerzity Praha. 

V Česku zatím nepředstavitelné 

Jak se k tématu klimatických uprchlíků postaví Česká republika? „Zatím je to pro nás nepředstavitelné,“ myslí si analytik. „My se potýkáme s válečnými uprchlíky z Ukrajiny. Vidíme, kolik lidí tu s nimi má problém.

Čtěte také

A najednou by měli přijít lidé z vyschlé Afriky a domáhat se azylu,“ uvažuje Tureček v pořadu Jak to vidí... na Dvojce.

Plán otevírá praktické potíže, které bude potřeba vyřešit, ale problém je podle něj i etický. Dříve nebo později budeme čelit otázkám, jak nakládat s chudými zeměmi na jihu. Jestli opravdu mohou být jenom destinací pro naše laciné dovolené a zdrojem drahých kovů pro čipy v našich elektronických zařízeních, anebo jestli také vůči nim máme nějakou odpovědnost.“

Liberální Německo

Zahraničněpolitický analytik připomíná, že Německo má k otázkám uprchlické krize dlouhodobě liberální přístup, přestože má v současnosti statisíce žadatelů o azyl. Země by v tomto postupu vůči klimatickým běžencům měla být světovým průkopníkem, představují si vládní Zelení.

„Jsem si jistý, že ve vládní koalici by to neprošlo, je to pokusný balonek. Ale Německo je liberální, už bývalé kancléřce Angele Merkelové bylo vyčítáno, že byla vůči válečným uprchlíkům a ekonomickým migrantům vstřícná,“ připomíná Tureček. 

Analytik odhaduje, že jsme na počátku diskuze. „Bojíme se válečných uprchlíků. Ale podívejte se, co se děje s klimatem v důsledku klimatických změn, které způsobuje i Západ. Co se děje z hlediska eroze a toxicity půdy. Ohromné části světa se stávají neobyvatelnými. Tamní obyvatelé se neuživí, i když je jich už třeba velmi málo,“ podotýká.

Spustit audio

Související