Andor Šándor: Stane se z naší země Divoký západ a pistolníků ráj?

14. červenec 2020

Vláda včera překvapivě podpořila Senát s jeho návrhem na ústavní právo bránit sebe i druhé se zbraní v ruce. Zdomácní v našem prostředí divoké přestřelky po vzoru USA?

Postoj vlády k senátnímu návrhu mnohé překvapil. Projednávání zákona provázely bouřlivé reakce, ale čekalo se, že vláda zaujme neutrální stanovisko. Co návrh zákona, který by měl být ukotven v Listině základních práv a svobod, vlastně o stavu v zemi vypovídá?

„Postoj vlády je překvapením i pro mne,“ říká v pořadu Jak to vidí… bezpečnostní analytik Andor Šándor. „Obecně a dlouhodobě tento postoj některých senátorů a politiků nesdílím z řady důvodů. Zejména proto, že v naší legislativě je už dostatečná opora pro to, aby lidé mohli po splnění všech podmínek držet zbraň.“

Česko jako Arizona?

Čtěte také

„Opatření, které má odclonit snahu Evropské unie měnit naše zákony, protože půjde o ústavní zákon, může vést k domnění, že se bezpečnost privatizuje. A že ji tedy lidé mají vzít do svých rukou. Opravdu bych nechtěl, aby se z Česka stala Arizona, ostrých mužů pěší zóna.“

„Navíc to jde proti všem statistikám, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Ale zároveň to chceme vyjadřovat proizraelským způsobem obrany,“ zdůrazňuje bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby.

„Osobně si myslím, že stát nesmí dávat lidem pocit, že se mají bránit sami. Má naopak ukazovat, že je tu právě pro lidi, aby je chránil. A že současná legislativa je dostatečná. Když lidé naplní podmínky zákona o zbraních a střelivu, který je napsán dobře, nemusí se kvůli tomu měnit Ústava. Je to druh populismu.“

Svět je prostě drsný

Ke schválení senátního návrhu by se musela v obou komorách Parlamentu najít ústavní třípětinová většina hlasů. Projde návrh?

Čtěte také

„Politika se často nedělá z principu, ale pro zalíbení voličské základny. Když velká část politiků zcela zásadně během projednávání zákona změní názor, tak je asi možné cokoli. Nemyslím si ale, že by se od prvního předložení novely tolik dramatického v České republice stalo.“

„Žijeme prostě ve světě, kde se excesy stávají. Buďme rádi, že tu zdaleka nejsme ani na zlomku toho, co se děje ve Spojených státech. Nutné je si uvědomit, že v momentě, kdy člověk vytáhne zbraň, může proti němu stát někdo, kdo ji má taky.

„Pocit, že se ubráníte, když budete mít u sebe zbraň, je falešný. Použití zbraně je velmi odpovědná věc. Není to film, kde se střílí hlava nehlava. Lidé si musejí uvědomit, že pokud chtějí zbraň na osobní ochranu, musejí s ní cvičit. Stejně jako se cvičí jízda autem nebo pilotování letadla,“ uzavírá Andor Šándor.

Další témata rozhovoru: nová podoba zákona o kybernetické ochraně; obava ze zneužití zpravodajských dat; kauza Safronov; práce z domova z hlediska zabezpečení dat; generál Radim Procházka, zakladatel moderní výzvědné služby. 

autoři: Vladimír Kroc , Andor Šándor , opa
Spustit audio

Související