Andor Šándor: Utajovaný a překvapivý pakt USA s Británií a Austrálií může narušit spojenectví s Evropou

22. září 2021

Americký prezident Joe Biden včera poprvé od svého nástupu do Bílého domu vystoupil na Valném shromáždění OSN. Vyzval k jednotné a intenzivnější spolupráci světa. Nakolik realistický jeho apel je? I v souvislosti s nově vzniklým bezpečnostním paktem USA, Velké Británie a Austrálie. 

Obecně bych to samozřejmě přivítal, pokud by to bylo pokračování toho, co americký prezident řekl po stažení z Afghánistánu. Tedy že Spojené státy už dál nebudou vyvážet demokracii a přebudovávat jiné země k obrazu svému, souhlasí v pořadu Jak to vidí... bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Na druhé straně to cítím jako takovou smířlivou dělostřeleckou přípravu v kontextu poměrně utajovaného a překvapivého paktu, který uzavřela Austrálie, Velká Británie a Spojené státy. Má to zřejmě odlehčit nervozitu z roztržky s Francií, která zmíněným paktem přišla o smlouvu na výrobu jaderných ponorek pro australské námořnictvo.

Spor velmocí

Austrálie nyní hodlá ponorky nakoupit ve Spojených státech. Francie jako odpověď stáhla své velvyslance jak z Austrálie, tak ze Spojených států. Vážný spor mezi velmocemi, který může narušit spojenectví mezi Washingtonem, Francií, a potažmo i celou Evropou, nelze podle Andora Šándora podceňovat.

Čtěte také

USA čelí třem hrozbám, které představují Čína, Severní Korea a Írán. K jejich řešení ale nepotřebují Severoatlantickou alianci,“ upozorňuje bezpečnostní poradce.

Spojené státy nám to teď ukázaly velmi názorně, kdy k zadržování Číny a k jejich aktivitám v Tichomoří vytvořily spojenectví s Velkou Británií a Austrálií. Přeorientace je tedy evidentní. Čína je země, se kterou Spojené státy musejí počítat velmi vážně. A Evropu za bezpečnostní hrozbu, kde by mohl vzniknout nějaký konflikt, nepovažují.

Signál pro Evropu

Pro Evropu by to tedy měl být jasný signál k tomu, aby převzala větší díl zodpovědnosti za svoji obranu. Američané ale takovéto signály vysílají už dlouho. My jsme však pořád pokrytečtí a tváříme se překvapeně.

Uvidíme, jak rozhořčení Francie bude pokračovat. Teď jsme ve fázi verbálních mediálních přestřelek. Zatím skutečně nevíme, jaký to bude mít dopad. Navíc se blíží německé volby. Uvidíme, zda symbol Frau Merkel bude opravdu tak chybět v další evropské politice. Koneckonců ani francouzské volby nejsou tak daleko.

Podle Šándora je tedy nutné vnímat, že se svět zásadně mění. „Budeme-li ale hledat skutečně nějakého nepřítele, měli bychom si říct, že si ho nesmíme vytvářet. Musíme se snažit, v souladu s tím, co říká atlantická smlouva, i s tím, co teď říká Joe Biden, řešit problémy mírovými silami.

Další témata rozhovoru: nový bezpečnostní pakt USA, Velké Británie a Austrálie; vojenský význam Austrálie v Tichomoří; spor o nákup ponorek mezi Francií a Austrálií; bezpečnost škol; nová kancelář běloruské opozice v Praze; kauza Skripal.

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , opa
Spustit audio

Související