Belgické Flandry ohlásily enormní zájem malých rádií o platformu DAB+

6. prosinec 2021

Enormní zájem rozhlasových stanic ve Flandrech zaznamenal tamní mediální regulátor v souvislosti s platformou DAB+. Digitální technologii chce v rámci pilotního provozu otestovat desítky programů, konkrétně 87. Největší zájem je na západě země.

K dispozici bylo uvolněno pět místních sítí na platformě DAB+. Zájemci o volnou kapacitu se mohli podle portálu Radiovisie hlásit do 15. října a najít pak shodu do středy 1. prosince, tedy minulého týdne. Celkem se předpokládá, že v každé oblasti bude k dispozici jeden rozhlasový multiplex s dvěma až třemi vysílači a výkonem do 1 kW. Lze tak předpokládat, že tato distribuce signálu pokryje v praxi vždy okolo poloviny území dané provincie.

Vysílatelé musí doložit, že jejich projekt je finančně zajištěn, a proto by základní investice měla činit mezi pěti až deseti tisíci eury na tento způsob šíření. Tím je zajištěno, že platforma DAB+ nebude ohrožena pokusy vysílatelů, kteří nemají dlouhodobou finanční perspektivu. V přepočtu jde tedy o částku přibližně 127 až 255 tisíc korun. Datový tok stanic by se měl pohybovat mezi 48 až 56 kbps, ovšem s využitím nejkvalitnějšího kodeku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související