Boj o každý metr. Ekologové v pardubickém Červeňáku obnovují starý třešňový sad

28. leden 2022 11:09

Přírodním parkem Červeňák podél řeky Chrudimky v Pardubicích se v těchto dnech rozléhají zvuky motorových pil a křovinořezů. Spolek Pestré Polabí totiž začal na pravém břehu s obnovou starého třešňového sadu. Okolí letitých stromů je ale potřeba nejdřív zbavit náletových dřevin. Jak se přesvědčil reportér Josef Ženatý, o místo se totiž nikdo posledních víc než 30 let nestaral.

„Je to boj o každý metr. Ale to k těm náletům patří, je to tak,“ říká Ondřej Outrata ze spolku Pestré Polabí poté, co vypne motorovou pilu.

Čtěte také

Největší problém je podle něj svída krvavá, což je keř, který po pár letech může mít i sedmicentimetrové kmeny. „Je velmi expanzivní, proto se ji snažíme neseřezávat až u země, ale necháváme pahýly přibližně metrové výšky, v září je zařízneme u země a zatřeme bodovým herbicidem. Kdybychom to uříznuli u země rovnou, tak nám z jednoho kmene vyrazí třeba třicet výmladků a my se toho nezbavíme.“

Po bývalém vojenském prostoru Červeňák se s motorovou pilou pohybuje i Martin Trávníček, předseda spolku Pestré Polabí. „Probíhá tady obnova třešňového sadu, který byl vysázen za první republiky, a od 80., 90. let to tady zarůstá náletovými dřevinami a křovinami a my se to snažíme obnovit jak pro rostliny a živočichy, tak pro rekreaci místních spoluobčanů.“

Kolik z 15 třešní vydrží?

Celkem je v sadu přibližně 15 třešní, některé z nich ale odumírají. V následujících letech lidé ze spolku plánují staré krajové odrůdy do sadu dosazovat. Zbavit třešňový sad náletových dřevin kompletně potrvá ještě několik měsíců. Obnovení sadu ale potrvá několik let. Kromě třešní na místě zůstanou i jiné původní dřeviny, například buky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související