Bylinkový chléb ze svatojánek

Na svátek sv. Jana Křtitele si v receptech našich babiček připomeneme magickou sílu bylin a některé zrovna použijeme na přípravu bylinkového chleba.

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 4 dkg droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • ¼ l mléka
  • 4 hrsti bylinek (tymián, saturejka, mařinka)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 1 vejce na potření
  • hrubá sůl na posypání

Z droždí, cukru a mléka zaděláme kvásek. Do větší mísy dáme obě mouky, sůl, nasekané bylinky, utřené stroužky česneku, sádlo, vejce, mléko a kvásek. Zaděláme vláčné těsto a na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí těsto propracujeme, na pomoučněném vále z něj uválíme bochník, který dáme na vymazaný plech. Necháme ještě chvíli kynout. Pak ho potřeme vejcem a posypeme hrubou solí. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny.