České Radiokomunikace počítají s obnovením svého informačního kanálu, prostor by mohlo dostat i digitální rádio DAB+

25. únor 2021

České Radiokomunikace počítají nadále s provozem svého informačního kanálu „Nalaďte se na DVB-T2“, který byl v minulosti dostupný v dnes již neexistující Regionální síti 8. Operátor chce stanici šířit pod novým označením „Nalaďte se na digitální vysílání ČRa“.

Operátor požádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o změnu licenčních podmínek, a ta mu na svém posledním zasedání vyhověla. V minulosti byla stanice „Nalaďte se na DVB-T2“ součástí Regionální sítě 8, kterou České Radiokomunikace provozovaly, po ukončení přechodu na pozemní vysílání druhé generace ale musel být vypnut i tento multiplex. Kanály z této sítě se přesunuly do dalších nabídek operátora. Stanice by v obnovené podobě měla dostat prostor v DVB-T2 multiplexu 23.

Změna názvu stanice na „Nalaďte se na digitální vysílání ČRa“ přímo vybízí k rozšíření jeho aktivit. Po ukončení přechodu na pozemní vysílání DVB-T2 by tak mohl dostat prostor například i digitální rozhlas DAB+. České Radiokomunikace provozují vlastní multiplex ČRa DAB+, který je dostupný v Praze a části středních Čech, na Plzeňsku a Ostravsku. Operátor také začal s certifikací digitálních rádia „DAB+ ověřeno“, která má ověřit správnou funkci přijímačů, zejména v oblasti češtiny. Firma zajišťuje technicky i chod sítě ČRo DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související