Český rozhlas může provozovat vlastní DAB+ multiplex, jeho vznik schválili poslanci

16. září 2021

Díky novele zákona o elektronických komunikacích, která včera prošla sněmovnou, bude moci Český rozhlas provozovat svou vlastní digitální síť ve III. pásmu. Dosavadní provoz sítě ČRo DAB+ probíhal na základě individuálních oprávnění vydaných Českým telekomunikačním úřadem, jejichž platnost končí se závěrem letošního roku. V tuto chvílí zbývá už pouze podpis prezidenta republiky Miloše Zemana.

Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace rádia a technologie DAB+. V současné době pokrývá signálem svých stanic ve spolupráci s operátory České Radiokomunikace, RTI cz a Teleko digital 95 procent tuzemské populace. Zakotvení veřejnoprávního multiplexu přímo do zákona je důležitým vzkazem pro posluchače, kteří i v následujících letech mohou s touto technologií počítat. Rozhlasový multiplex je definován ve III. pásmu, rozsah 174 až 230 MHz.

„Pro účely rozhlasového multiplexu veřejné služby (...) se práva k vyhrazeným rádiovým kmitočtům udělují na žádost Českého rozhlasu přídělem bez předchozího výběrového řízení podle zákona o elektronických komunikacích,“ uvádí se v jedné z pasáží, která se týká právě vzniku veřejnoprávního DAB multiplexu. Český rozhlas musí o kmitočty požádat ČTÚ do šesti měsíců. Po schválení zákona poslanci je na řadě už pouze podpis prezidenta republiky.

autor: lukpo
Spustit audio

Související