Čím se živí papulinka nebo zemuška? Vědci vymysleli hravé české názvy pro bakterie

21. září 2021

Bakterie jsou jednoduché buňky, které se o sebe dokážou dobře postarat. Žijí v různých prostředích a ne všech se musíme bát. 

Genetička Halina Šimková a biolog Josef  Lhotský v Klubu Rádia Junior prozradili spoustu zajímavostí o bakteriích. Třeba to, žemají rády cukr. Jiné zase rozežírají povrch potopených lodí.

Největší bakterie

Věděli jste, že je na světě bakterie, kterou můžete vidět okem? Je to neuvěřitelné, ale vážně taková existuje. Největší zatím známá bakterie má latinský název Thiomargarita namibiensis.

Najdete ji v mělkých mořských vodách v některých oblastech Afriky. A díky tomu, že má tři čtvrtě milimetru, můžete ji opravdu vidět pouhým okem jako drobounké třpytivé perličky. Halina s Pepou jí dali český název Síroperluška namibijská.

Co jsou to prvíci?

Latinské názvy sice zní zajímavě jako nějaké zaklínadlo z Harryho Pottera, ale kdo si to má pamatovat? Naštěstí Halina s Pepou napsali knížku: Dobrodružství prvíků, nejmenších tvorečků na Zemi. A v ní najdete i české názvy bakterií, které tihle dva hraví vědci vymysleli.

A proč říkají bakteriím prvíci?  „Řekli jsme si, že když chceme napsat knihu o bakteriích, aby se o nich děti a s nimi i jejich rodiče něco dozvěděli, musíme vymyslet nové slovo, které by nebylo zatíženo tím, že když se řekne ‚bakterie‘, většinu lidí napadne něco špatného,“ vysvětluje Josef.

A tak vznikla pojmenování jako: Papulinka rybí, která je na stříbrné příčce v soutěži o největší  bakterii, Zemuška kovožravá, která se živí odpadem nebo Ešinka střevíková, která žije v našich střevech a pomáhá nám s trávením.

Co dělá bakterie pojmenovaná Záprtek kovářovic? Poslechněte si to v Klubu Rádia Junior, kterým provázela Jana Rychterová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související