DAB+ se stal ve Švýcarsku nejpoužívanější platformou pro poslech rozhlasového vysílání

26. únor 2021

Digitální rozhlasové vysílání potvrzuje ve Švýcarsku pozici nejsilnější platformy pro poslech rádia. 73 z celkových 100 minut strávených touto činnosti patří právě jemu. Tento výsledek se vztahuje k podzimu loňského roku.

Na nezpochybnitelnou roli a vedoucí pozici digitálního rádia upozorňuje švýcarský Federální úřad pro komunikaci BAKOM. Každý osmý člověk podle aktuálního průzkumu zapíná v alpské zemi pouze analogové vysílání VKV/FM, které bude definitivně ukončeno již začátkem roku 2023. Poslech digitálního rádia se za posledních pět let zvýšil o 24 procent. Technologii DAB+ v současné době preferuje pro příjem rozhlasu 41 procent populace ve všech částech země a věkových skupinách.

Kategorie, do které spadají internetové rádio a digitální televize, zaujaly 32 procent. Poslech analogového rozhlasu VKV v současné době deklaruje 27 procent populace. V loňském roce se ve Švýcarsku prodalo celkem 600 tisíc DAB+ přijímačů včetně autorádií. Od roku 2000 se podle statistik agentury GfK prodalo ve Švýcarsku téměř 5,5 milionů DAB+ zařízení. Odpovídá to pokrytí přibližně jednoho a půl přijímače na domácnost. 99 procent všech nových vozů je v současné době vybaveno tunerem pro příjem digitálního rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související