Daniel Kroupa: Antikomunisté chodí k volbám!

26. leden 2023

Poté, co do druhého kola prezidentské volby postoupili dva bývalí komunisté, ozvaly se hlasy některých zásadových antikomunistů, že jim svědomí nedovolí hlasovat ani pro jednoho z nich a že proto raději zůstanou doma. Svědomí má být zajisté hlavním arbitrem lidského jednání a nesluší se proto nikomu druhému do něj zasahovat.

Ani já nebudu, protože jsem přesvědčen, že svědomí je základem lidské svobody a chci žít ve společnosti založené na respektu ke svobodám jednotlivců.

Čtěte také

Dovolím si jen připomenout, že svědomí není nějakou intimní emocí, která nás řídí, ale především projevem mravních zásad, které jsme rozumem poznali jako správné a osvojili si je tak, že se staly součástí naší osobnosti. A o těch je možné, správné a potřebné diskutovat, protože se můžeme ve svém poznání mýlit a v diskusi můžeme svůj omyl napravit. Za své svědomí totiž neseme odpovědnost, a to vůči sobě, přesněji řečeno vůči svému pravému já.

Mluvíme-li o antikomunismu, měli bychom rozlišovat jeho typy podle toho, z jakých mravních zásad vychází. Je antikomunismus fašistický, jemuž nevadí totalitní povaha komunismu, ale její forma. Pak je ovšem antikomunismus demokratický, který se staví právě proti totalitarismu.

Potvrzení své legitimity

Tím, co je pro něj nepřijatelné, je skutečnost, že komunismus nutí lidi jednat proti jejich svědomí a zbavuje je osobní svobody.

Čtěte také

Zažili jsme to v minulosti v naší zemi, kdy komunistický systém hrozbami občanské šikany, ztráty zaměstnání i vězením nutil občany vyjadřovat podporu politice, s níž nesouhlasili, vstupovat do organizací, s jejichž cíli se neztotožňovali a chodit k volbám s jedinou kandidátkou, v nichž neměli na výběr. Potupná účast zastrašených a zlomených voličů přesahovala 99 procent.

Mladší lidé si možná budou klást otázku, proč vlastně takové nesmyslné volby komunisté vůbec organizovali? Inu proto, že potřebovali vytvářet zdání legitimity svého systému.

Filozof Daniel Kroupa

I demokratický systém pro své posílení potřebuje ve volbách potvrzení své legitimity, ovšem skutečné, založené na dobrovolné účasti voličů. Pro občany v demokracii volby znamenají uskutečnění jejich politické svobody. Pro antikomunisty, kteří zakusili, jak ponižující bylo být této svobody zbaven, je účast ve volbách mravní povinností a věcí svědomí. Půjdou volit, i když budou mít na výběr jen mezi dvěma bývalými komunisty.

Autor je filozof a pedagog

autor: Daniel Kroupa
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka