David Storch: Válka o vodu? Tři africké země k tomu nemusejí mít daleko

13. srpen 2020

Kontroverzní etiopská přehrada na jednom z přítoků Nilu se plní vodou, což znervózňuje Egypt a Súdán. Zadržování vody na horním toku Nilu by pro ně bylo fatální. Jde o ojedinělý případ?

Obří přehrada, kterou na jednom z přítoků Nilu staví Etiopie, je téměř plná. Potrvdily to satelitní snímky. Podle Etiopie za to mohou jen vydatné deště. Egypt a Súdán ale její počínání na horním toku Nilu sledují s nevolí už několik let. Obávají se, že jim přehrada znesnadní přístup k pitné vodě.

Nic dočasného

Logo

„Situace, kdy jedna země postaví přehradu a zabrání vodě dotéct do sousední země, není zas tak ojedinělá. Problém je, že nejde o nic dočasného, jak by se na první pohled mohlo zdát,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... biolog David Storch.

Ve skutečnosti přehrady fungují jinak než jako dočasný rezervoár vody. „Vodní nádrže jsou často budovány za účelem zavlažování. Voda z přehrady se rozvede po okolí. Logicky jsou pak řeky, kam by tato voda měla dotéct, prázdné.“

Ztracené řeky

Dokonce existují řeky, které vůbec nedotečou do moře, protože jsou rozvedené po krajině. Podle biologa Davida Storcha jde o problém, se kterým se lidstvo bude setkávat stále častěji.

„Voda prostě chybí. Spousta lidí žije v aridních zónách, kde je srážek málo. A jediný způsob, jak je zasytit, je uměle zavlažovat krajinu. Což ale znamená, že budeme z řek odebírat vodu, která by jinak dotekla jinam.“

Cenný Nil

Dlouholetý spor tří afrických zemí je velmi citlivý právě proto, že zejména Egypt je na Nilu životně závislý. Voda z Nilu je nedocenitelným zdrojem pitné vody. V úzkém pásu podél Nilu žije až 97 % všech obyvatel.

„Cokoli se děje na horním toku Nilu, Egypťany dost pálí. Zatím jsou však spory na úrovni ostrých jednání. Potenciálně si ale dokážu představit, že by to mohlo vést i k válce,“ konstatuje David Storch.

Dá se vůbec předvídat, jak bude situace s vodou na africkém kontinentě v budoucnu vypadat? „Změny vodního režimu jsou velmi složité. Existují oblasti, které v minulosti vyschly, ale už jsou zase zelené.“

„Jediné, co se o problematice dá říct paušálně, je, že problémy jsou tím větší, čím je větší populace. Mnohem více lidí se pak musí o vodu dělit. V Africe je to však velmi různorodé,“ uzavírá biolog.

Další témata rozhovoru: Tání ledovců; ekologická katastrofa u ostrova Mauricius; vliv člověka na přírodu a antropocén. 

autoři: Zita Senková , David Storch , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.