Dvě záchranné akce ve skalách na Broumovsku aneb rozhodně nepodceňujte pohyb v podzimní přírodě

26. říjen 2020

Pobyt v přírodě patří mezi jednu z výjimek omezení volného pohybu  v rámci aktuálních opatření, která jsou vydána pro zmírnění šíření nákazy koronavirem. Není tedy divu, že lidé vyráží za přírodními krásami našeho kraje, což se projevuje také na zásahových statistikách hasičů. Hned dva zásahy v jeden den absolvovali v oblasti skalních měst hasiči na Broumovsku.

Čtěte také

V pátek 23. října pomáhali s transportem zraněné osoby z Adršpašsko-teplických skal profesionální hasiči z Broumova a dobrovolná jednotka z Teplic nad Metují. Uprostřed skal, asi tři kilometry od silnice, klopýtla nezletilá dívka o kořen, upadla a poranila si koleno.

Terén je v místě náročný, plný prudkých stoupání, klesání, pískovcových balvanů a kluzkých dřevěných povalových chodníčků. Až k dívce se dostala z techniky pouze terénní šestikolka, kterou je vybavena profesionální broumovská jednotka.

Po příjezdu hasiči pacientku vyšetřili, nohu fixovali vakuovou dlahou a pro pohodlí při transportu uložili dívku do celotělové vakuové dlahy a zajistili jí tepelný komfort. Na šestikolce byla převezena k sanitce ZZS.

Trasa šestikolky se zraněnou osobou v terénu u Teplic nad Metují

Ještě týž den ve večerních hodinách vyrazili hasiči do skal opět, tentokrát do oblasti Broumovských stěn. V lokalitě mezi Kovářovou a Pískovou roklí pomohli profesionální hasiči ze stanic Broumov a Náchod a JSDH Police nad Metují s vyhledáním dvou ztracených osob ve skalním terénu, sešly mimo značenou cestu.

Čtěte také

Terén v tomto prostředí je zejména za tmy nebezpečný, může lehce dojít k pádu ze skal do rokle. Lokalita je relativně častým místem, kde se turisté ztratí, protože jdou mimo značenou trasu a nenajdou cestu.

V tomto případě mělo vše šťastný konec, pomocí aplikace Záchranka se podařilo lokalizovat místo, kde se lidé nacházeli, byli v pořádku. Turisty pak hasiči doprovodili až ke Hvězdě, kde měli zaparkované vozidlo.

Přírodní terén a zejména pak skalní města dokážou být během podzimních dnů zrádná. Nabádáme všechny, aby byli při pohybu ve skalách velmi opatrní, a to nejen při lezení, ale i při chůzi. Terén skal je pro jakýkoliv zásah složek IZS velmi složitý. Technika nemusí na všechna místa dojet a hasiči se záchranáři se pak musí k postiženým osobám dostat často "po svých".

Broumovské stěny - místo ztracené osoby

Při závažných případech je na místo povolán vrtulník letecké záchranné služby a záchrana osob pak probíhá v podvěsu.

Složitější jsou zásahy spojené s vyhledáním osob

V případě ztráty orientace nám mohou pomoci body záchrany, tzv. traumabody.

Čtěte také

Ty se nachází v našem kraji v částech, kde může být pro návštěvníky ztížená orientace a slouží k tomu, aby byli lidé schopni rychle identifikovat místo, kde se nachází v případě, že potřebují jakoukoliv pomoc - hasičů, zdravotnických záchranářů nebo také policistů.

Body se nachází například v Krkonoších, Prachovských skalách, hradeckých městských lesích a jejich síť vznikla také na Náchodsku a Broumovsku ve skalních městech.

Samozřejmě pak doporučujeme mít na mobilních telefonech nainstalovanou aplikaci Záchranka.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.