O životě emigrantů u nás bychom si podle Pavla Kosatíka neměli dělat iluze

24. říjen 2013

Česká republika patří v Evropě mezi země nejvíce ohrožené novodobým otroctvím.

Co si o tom myslí spisovatel Pavel Kosatík? Z průzkumu Svazu kníhkupců vyplynulo, že Češi prý čtou čím dál více. Jak se to projevuje?

Dnes jsme začali poněkud pozvolna. Spisovatele Pavla Kosatíka bohužel schvátily horečky, přesto se nám ho podařilo kontaktovat alespoň telefonicky.

Otroctví v moderní společnosti

Alarmující zprávou aktuálních průzkumů je, že Česká republika je jednou z nejvíce ohrožených zemí novodobou podobou otroctví. Co si o tom myslí Pavel Kosatík? „Pro mě to je vcelku nová zpráva a zatím jsem z toho nenabyl dojmu, jak složité ty poměry u nás jsou. Asi by ale nebylo dobré mít iluze o tom, že je vše v pořádku.“ Problematika se prý týká především emigrantů a jejich životní úrovně. Podle slov komentátora my sami vnímáme český systém tak, že se o nás mnohdy nedovede postarat. Tím spíš bychom se asi měli zajímat o to, co se děje s lidmi, kteří nejsou zaštítěni státním občanstvím.

Čteme více?

Čtenost knih u nás stoupá. Jako národ prý čteme čím dál tím více, přestože bylo v nedávné době zvýšeno DPH na tiskoviny: „Pokud je to pravda, mám z toho velkou radost. Na druhou stranu také zaleží na tom, co se čte a já se obávám, že u nás je zacíleno především na humoristickou četbu.“ P. Kosatík dodává, že kniha by měla sloužit především jako prostředek k jisté proměně. Tedy nenahraditelný nástroj, díky kterému lze navázat hluboký vztah s autorem. To se nám prostřednictvím jiného média prý nemůže nikdy podařit.

Čtenář

JUDr. Pavel Kosatík
Většinu svého času prý tráví jako autor na volné noze. Vydal mj. životopisy Jana Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Olgy Havlové, Pavla Kohouta, Jaroslava Preisse. Je ženatý, otec tří synů a knihomol.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Pavel Kosatík
Spustit audio