Ekonom Bittner: Banky by se neměly bránit mimořádné dani. Z výnosů by měli mít něco i tuzemští vkladatelé a ekonomika

18. srpen 2022

Meziroční inflace i přes zásahy centrální banky zrychlila na červencových 17,5 procenta. Banky i díky tomu mají nečekané zisky. Chovají se v současné situaci odpovědně? „Fungují tak, aby nedošlo k narušení stability českého finančního systému,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. S tím souhlasí i ekonom VŠE Jan Bittner. „Pokud bychom se ale bavili o odpovědnosti vůči české ekonomice, respektive vkladatelům, tam už bych měl pochybnosti,“ dodává.

Česká spořitelna podle Navrátila diskutuje s Českou bankovní asociací o způsobech, které pomohou zmírnit aktuální problémy a vytvoří lepší prostředí pro to, aby lidé byli motivováni k úsporám. „Což je asi ta nejlepší platforma pro to, aby stát jednal s bankami,“ říká.

Čtěte také

„Jedna věc je, že úrokové sazby na vkladech rostou, u termínovaných depozit je průměrná úroková sazba podle dat ČNB 5,5 procenta, tedy relativně vysoké číslo. Když porovnám úrokové sazby na vkladech a za úvěry, tedy kolik domácnosti zaplatí za úvěr a kolik dostanou za vklady, tam se úrokový rozdíl zmenšil během roku rekordním tempem. Sazby za úvěry tedy rostou pomaleji než sazby za vklady. To znamená, že zisk z úvěrů a vkladů za domácnosti u bank se vlastně snižuje,“ popisuje ekonom České spořitelny.

Navrátil upozorňuje, že největší bolestí české ekonomiky je její hluboká podinvestovanost. Jak říká, zadýchávala se kvůli tomu už před covidem, kdy rostla o 2,5 procenta.

Banky by se neměly zuby nehty bránit dani z mimořádných zisků a ani sektorové bankovní dani, která dlouhodobě chybí.
Jan Bittner

„ČNB musela kvůli tomu zvyšovat úrokové sazby relativně rychle. Je to skutečně podinvestovaností, protože česká ekonomika je podle našeho indexu prosperity sice devátá nejlepší v rámci Evropské unie, ale co se týká věcí, jako je přidaná hodnota na pracovníka, na vývozy, to znamená, jak moc jsme schopní vytěžit z naší práce, tak tam patříme mezi poslední ekonomiky v rámci EU. To se podepisuje pod tím, proč jsou v Česku relativně nízké příjmy,“ vysvětluje.

Je vtipné říct, že se banky brání zuby nehty. Ono přece ve finále jde o politické rozhodnutí.
David Navrátil

Podle Bittnera se podinvestovanost v české ekonomice významně týká veřejných služeb, dostupného bydlení, energetické změny, digitalizace a podobných oblastí, kde stát potřebuje mít nějaké prostředky k investicím.

„Myslím si, že vzhledem k tomu, jak rychle rostou bankám v důsledku monetární politiky výnosy, měli by mít z tohoto trendu něco nejenom tuzemští vkladatelé, to je samozřejmost, ale i ekonomika jako celek,“ naznačuje.

Neměly by se dani bránit zuby nehty 

Vláda Petra Fialy (ODS) zvažuje zavedení mimořádné daně z takzvaných neočekávaných zisků. Pokud se pro ni rozhodne, uvalí ji pravděpodobně i na banky. Banky ale argumentují, že díky mimořádným ziskům si budou moct udělat rezervy na dobu očekávaného ochlazení českého hospodářství, aby mohly dál financovat reálnou ekonomiku.

Čtěte také

„Banky by se neměly zuby nehty bránit dani z mimořádných zisků a ani sektorové bankovní dani, která dlouhodobě chybí. Tak, aby byl kapitál bank, které jsou dlouhodobě ziskové a v minulých krizích zachraňovaly své zahraniční matky a dlouhodobě odlévají každoročně desítky miliard svým zahraničním vlastníkům, použit na dejme tomu dostupné bydlení nebo investice do obnovitelných zdrojů,“ naznačuje Bittner.

„Nemyslím si, že by to pro banky, kdyby na ně byla v Česku uvalena dejme tomu podobná daň jako v Rakousku, kde sídlí matka České spořitelny, mělo znamenat nějaké problémy,“ míní.

„Je vtipné říct, že se banky brání zuby nehty,“ reaguje Navrátil. „Ono přece ve finále jde o politické rozhodnutí,“ upozorňuje.

Poslechněte si celou debatu ze záznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související