Erdoganovi jde o konec embarga na nákup severských zbraní a stíhaček z USA, tvrdí novinářka Engelová

19. květen 2022

Jste naši nejbližší partneři a vaše členství posílí naši společnou bezpečnost, řekl generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, když mu ve středu Finsko a Švédsko společně předali žádost o přijetí do NATO. Výhrady k jejich vstupu má ale turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, v severských zemích prý působí lidé spojení s kurdskými organizacemi. „Kurdskou kartu vytáhne Erdogan vždy. V Turecku se navíc blíží volby,“ vysvětluje novinářka Tereza Engelová.

Erdoganova slova podle novinářky Engelové ze serveru Hlídacípes.org proto nemíří ani tolik do Skandinávie jako k tureckému publiku.

Čtěte také

„Je to jeho domácí politické téma. Příští rok se v Turecku konají parlamentní i prezidentské volby a Erdogan má velké ekonomické problémy. V zemi panuje obrovská inflace, jeho popularita průběžně klesá. Takže Erdogan potřebuje svým voličům ukázat, že je tím, kdo má vliv v zahraničí. A kurdská otázka je stále velice citlivá, určitý počet hlasů by na tom Erdogan mohl získat,“ přibližuje novinářka.

Připomíná také, že „kurdskou kartu“ vytáhl Erdogan proti severským zemím už v roce 2009, kdy o post generálního tajemníka NATO usiloval Anders Fogh Rasmussen.

Embarfo uvalily evropské země na Turecku poté, co Turci vpadli do severní Sýrie a obsadili část území kontrolovaného Kurdy.
Tereza Engelová

Podle Engelové si Erdogan připravuje pozici pro vyjednávání například o nákupu zbraní. „Zmínil to i turecký ministr zahraničí, že Finsko a Švédsko musí zrušit omezení o zákazu vývozu zbraní do Turecka. To uvalily evropské země na Turecku poté, co Turci vpadli do severní Sýrie a obsadili část území kontrolovaného Kurdy,“ očekává novinářka.

Hosté Tématu dne jsou:
Jakub Lucký
, reportér Českého rozhlasu
Tereza Engelová, novinářka ze serveru Hlídacípes.org,
Tomáš Glanc, rusista, překladatel, univerzitní pedagog z Curyšské univezity

Turecko podle ní hodně stojí také o nákup amerických stíhaček F-16. „Právě kvůli postoji k Sýrii bylo Turecko vyřazeno z amerického programu na modernizaci armády, přitom Turci o to hodně stáli,“ usuzuje Engelová a odhaduje, že v tom by mohli Američané vyjít Turecku vstříc. 

Jak dlouho může Erdogan zdržovat vstup severských zemí do NATO? Jak zareaguje Vladimir Putin? Ptá se Šárka Fenyková v Tématu dne.

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio

Související