Exekuce jsou problém všech. Platíme vyšší sociální náklady na život dlužníků v chudobě, tvrdí expert Člověka v tísni Hůle

28. červenec 2021

Lidé s exekucemi mohou nově žádat banky o založení takzvaného chráněného účtu. Dlužníci o to ale podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni mají minimální zájem. „Konstrukce, kterou zvolilo ministerstvo spravedlnosti, je mimořádně nešťastná. Ale ty konkrétní detaily nás dopředu nenapadly,“ přiznává v Interview Plus. „Podmínkou zřízení chráněného účtu je mít zablokovaný účet a přijít do banky s potvrzením od exekutora a plátce příjmu. Teprve potom ho banka může zřídit.“

Některé banky sice vydaly přehlednou grafiku, jak se k chráněnému účtu dostat. Na menších pobočkách ale nemusí být pracovníci dostatečně informovaní, upozorňuje na další komplikace Hůle.

Čtěte také

Nyní prý dochází k tomu, že exekutoři účty odblokovávají s cílem zabránit dlužníkům, aby si chráněný účet zřídili. A mezitím exekutoři získají možnost dostat se k penězům, které na odblokovaný účet mezitím pošle například zaměstnavatel, přibližuje některé postupy expert.

A zdůrazňuje, že chráněný účet je velmi důležitý institut v momentě, kdy je v Česku na 700 tisíc lidí v exekuci. „Nebavíme se o nějaké další výhodě pro dlužníky, ale o místě, kam je možné posílat exekučně nezabavitelné příjmy,“ podotýká.

Nebavíme se o další výhodě pro dlužníky. Ale o místě, kam je možné posílat exekučně nezabavitelné příjmy.
Daniel Hůle

Řada lidí si kvůli exekuci účet zrušila a nechává si peníze posílat ke známým, příbuzným nebo na dětské účty, což s sebou nese nejrůznější problémy.

Problém trvá

Zásadní změny podle Hůleho přinese novela exekučního řádu. Umožňuje například zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí od roku 2023 nebo zavádí takzvané milostivé léto, kdy se dlužník bude moci jednorázově zbavit exekuce zaplacením jistiny ze svého dluhu vůči státu a veřejnoprávním institucím.

Čtěte také

„Změnami se podařilo vyřešit velkou většinu problémů, ale zůstává tam jeden zásadní, a to zátěž plátců příjmů, zaměstnavatelů,“ popisuje expert Člověka v tísni.

Pokud totiž dlužník má více než desítku exekucí, bude mít i obdobný počet exekutorů, kteří prý často šikanují zaměstnavatele a zatěžují je administrativou.

Podle Hůleho nehrozí, že by snaha pomoci dlužníkům vedla k tomu, že by přestali platit své dluhy. „Nejsme bezmezní bijci za práva dlužníků, ale hledáme spravedlnost. Musíme si uvědomit, že problém exekucí není problém dlužníka a věřitele, ale celé společnosti, kterou to zatěžuje. Platíme vyšší sociální náklady na život v chudobě těch lidí,“ uzavírá.

Podařilo se vyřešit problém s dětskými exekucemi? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související