Houba, která žije všude na světě, umí vyčistit půdu i vodu od rtuti

26. listopad 2022

Běžná mikroskopická houba dokáže odstraňovat toxickou formu rtuti z půdy v okolí kořenů zemědělských plodin. Rostliny, v tomto případě kukuřice, díky ní přežily. V pokusu vědců z Marylandu houba dokonce zvládla vytáhnout škodlivou formu rtuti i ze slané a sladké vody.

Houba Metarhizium robertsii žije všude na světě. Bývá to mnohdy jediný živý organismus, který přežije v kontaminované půdě. Článek o ní vyšel v odborném časopise PNAS.

Čtěte také

O některých houbách se už déle ví, že umí odstranit z půdy škodlivé organické látky, jako jsou polyaromatické uhlovodíky nebo polychlorované bifenyly.

„To ale bývají houby dřevokazné, třeba hlíva ústřičná,“ vysvětluje environmentální mikrobioložka Petra Innemanová. Ve velkém by ale technologie s jejich využitím byly moc drahé.

Ochranný štít

V novém experimentu proto vědci vyzkoušeli houbu, která nerozkládá mrtvé dřevo, ale žije v symbióze s kořeny rostlin. Právě ta pomohla kukuřici přežít v prostředí s obsahem vysoce toxické formy rtuti.

„Vytvoří ochranný štít, díky němuž rostlina přežije, dokonce ani plody nejsou kontaminované,“ popisuje efekt působení houby půdní biolog Ladislav Miko.

Když uvedené geny vědci vystřihli, houba ztratila detoxikační schopnost, když přidali více jejich kopií, čistící efekt vzrostl.

Podotýká, že rtuť houba odbourala do čista, jako by v půdě nebyla, převedla ji na méně toxickou formu. Rtuť je jediný kov na planetě, který je v běžných podmínkách tekutý, navíc dobře těká.

„Kovy nedokážeme rozložit, nejsou to organické sloučeniny,“ připomíná Innemanová. Podobně to podle ní funguje při sanaci vod znečištěných chromem.

Čistící efekt

Nové studii dali její autoři i důležitý genetický rozměr. Snažili se přijít na to, které sekvence z genomu houby za schopnost čistit půdu odpovídají:

Čtěte také

„Identifikovali dva geny, ktreré jsou velmi podobné bakteriálním,“ říká Innemanová. O některých druzích bakterií je už známo, že umí čistit životní prostředí.

Když uvedené geny vědci vystřihli, houba ztratila detoxikační schopnost, když přidali více jejich kopií, čistící efekt vzrostl.

„Tady máme jasný důkaz, že houby a rostliny zvládaly genetické modifikace dávno předtím, než jsme si začali myslet, že jsme jediní, kdo to dokáže,“ poznamenává Miko.

Sanační praxe

Detoxikační schopnost získala houba od bakterií přirozenou cestou. Geneticky manipulované organismy, které by geny s ní spojené obsahovaly, se ale zatím nesmí v EU používat v sanační praxi.

„V ČR by musela přijít firma, která umí genetickou manipulaci, s popisem postupu a s ověřením, že je to bezpečné,“ říká Miko, který rovněž působí v Evropské komisi.

Pokus otevírá možnost dalšího hospodářského využití některých kontaminovaných půd.
Ladislav Miko

Ani v tomto případě zatím nevíme, zda se to ve větším měřítku finančně vyplatí. Vypadá to ale, že čistící efekt houby může fungovat jak v půdě, tak ve vodě.

Houba Metarhizium robertsii je také biologický instekticid. „Je velmi rozšířená, způsobuje nemoci hmyzu, ale je bezpečná pro člověka,“ připomíná Innemanová.

Nezávadné potraviny

Čtěte také

Dlouhodobějším cílem pokusů by mohly být nezávadné, nekontaminované zemědělské produkty postavené na spolupráci hub a rostlin.

„Pokus otevírá možnost dalšího hospodářského využití některých kontaminovaných půd,“ upozorňuje Miko. Podle něj stačí potáhnout semena rostlin emulzí z houby.

„Už od okamžiku, kdy vyklíčí, budou pod její ochranou,“ dodává expert.

Poslechněte si celou Laboratoř o houbě, která čistí půdu od rtuti, proč vědce tolik zajímá želvuška, která odolává nehostinnému prostředí, a o vlivu přehradních nádrží na zavlažování polí. Debatují environmentální mikrobioložka Petra Innemanová a půdní biolog Ladislav Miko, spoluúčinkuje herec a režisér Lukáš Burian. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související