Nezdolný útěkář Josef Bryks se stal předlohou několika filmů

9. červen 2016

Pilot Josef Bryks bojoval proti Němcům s nezdolným odhodláním. I v zajetí se neustále pokoušel o útěky. Nakonec ho zlomily až jáchymovské uranové doly.

Josef Bryks pocházel z rodiny hanáckého rolníka. Po absolvování obchodní akademie studoval Vojenskou akademii a stal se pilotem. Po okupaci Československa nejprve pomáhal organizovat útěky pilotů přes Polsko, v lednu 1940 se pak sám pokusil o útěk přes Maďarsko, kde byl ovšem zadržen. Na Slovensku jej věznili pod smyšlenou identitou, dokud jeho první žena, která se rozhodla kolaborovat, neodhalila jeho skutečné jméno.

Bryksovi se ale podařilo utéci a přes Maďarsko, Jugoslávii, Turecko a Sýrii se dostal do Francie a následně do Velké Británie, kde se stal stíhacím letcem RAF. Dne 17. června 1941 se účastnil útoku na elektrárnu ve Francii. Byla to krvavá bitva a jedním ze 13 sestřelených byl i tento český pilot. Čekaly ho čtyři roky v zajetí nebo na útěku.

„Zachránilo ho, že uměl perfektně anglicky a ještě další čtyři jazyky. Takže Němci nedokázali přijít na to, že je Čech, jinak by ho popravili,“ vzpomíná dnes Bryksův synovec Karel, který se stará o strýcovu památku. Jeho příbuzný se ukázal v zajetí jako vynalézavý muž. Využil toho, že u něj Němci nenašli doklady a podařilo se mu zatajit identitu. Jeho útěky vešly do dějin.

Pokusil se například uprchnout na stíhači Messerschmitt Bf 109 upraveným pro noční létání. Předvedl i další neobvyklé kousky. „Jeden z nejzajímavějších útěků se odehrál tak, že se z tábora odvážely splašky v sudech. Josef Bryks se schoval do jednoho takového sudu, což vedlo k tomu, že se sice na chvíli dostal na svobodu, ale na druhé straně prý několik dní strašně smrděl,“ připomíná autor knihy o Josefu Bryksovi Luděk Navara.

Josefa Brykse si zahrál herec Divadla na Fidlovačce Pavel Nečas

Bryks se účastnil také tzv. Velkého útěku, podle kterého byl natočen stejnojmenný americký film. Velký útěk z tábora v Saganu na území dnešního Polska byl vymyšlený do detailu: vězni si dokonce rozdělili čísla, podle kterých lezli do úzkého tunelu. Bylo to v noci z 24. na 25. března 1944. Bryks a jeho přítel, další pilot Otakar Černý, měli utíkat jako jedni z posledních. To jim paradoxně zachránilo život, protože měli vysoká čísla, tak se nedostali ven z lágru a následně se nestali obětí gestapa.

Bryks tak vešel do historie jako neustálý útěkář ze zajetí - i když ho brutálně bili, nenechal se zlomit a chtěl proti fašismu bojovat. „Opakované pokusy dokonce vedly ke zpracování jeho příběhu filmovou formou. Za postavou anglického filmu ‚Srdce v zajetí‘ je příběh Josefa Brykse,“ říká vojenský historik Eduard Stehlík.

Po válce Bryks dostal řadu ocenění a vzal si Trudie - dívku, kterou poznal v Anglii a s kterou si dopisoval v době svého zajetí. Odstěhovali se do Olomouce, ale jejich štěstí netrvalo dlouho. Bryks skončil – stejně jako řada dalších pilotů – v komunistickém vězení a Trudie s malou dcerou utekla zpátky do Anglie. Její manžel zemřel 12. srpna 1957 v uranových dolech na Jáchymovsku. Podle historika Eduarda Stehlíka ho zabilo odloučení od ženy, dcery a otce.

Trudie Bryksová objevila manželův hrob až 52 let po jeho smrti. Bojovala za to, aby se o osudu jejího muže lidé dozvěděli a do Česka pravidelně jezdila. Zemřela v roce 2011 ve svých 91 letech.

autoři: luh , Dušan Radovanovič
Spustit audio