Jak EU bojuje s antisemitismem, jak se čistí pražské Stolpersteiny a proč Židé nosí kipu

26. březen 2023

Evropa se chystá na boj s antisemitismem. Kdo čistí Kameny zmizelých? A proč mají zbožní Židé pokrytou hlavu?

Jak chce EU bojovat s antisemitismem

Diskriminace a antisemitismu v Evropě přibývá, tvrdí nejnovější průzkumy. Evropská komise proto připravuje unijní strategii boje proti antisemitismu a rozvoje židovského života. Ve čtvrtek 23. března o ní uspořádaly debatu Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a Zastoupení Evropské komise v České republice. Provázela ji zástupkyně vedoucí Zastoupení Evropské komise v Česku Eva Horelová.

„Evropská komise v říjnu 2021 navrhla členským státům a Evropskému parlamentu Strategii Evropské unie pro boj proti antisemitismu a rozvoj židovského života. My jsme tuto debatu v ČR uspořádali ze dvou důvodů. Jednak podpořit českou debatu o národní strategii na toto téma a potom v unijní strategii je navrhnut nový evropský památník šoa. A my jsme chtěli diskutovat právě tu evropskou paměť a možnosti památníku,“ vystětluje Eva Horelová.

O konkrétní podobě celoevropského památníku šoa se teprve vedou diskuse. Podle Horelové se nemluví nutně o fyzickém památníku. Může to být jen on-line památník, který by byl pravděpodobně nějak propojen s institucemi, které už v jednotlivých státech EU jsou.

Strategie podle Horelové stojí na třech pilířích a navrhuje spoustu opatření. Ty tři pilíře jsou: jednak prevence, předcházení všem formám antisemitismu, potom ochrana a podpora židovského života a také podpora výzkumu, vzdělávání a připomínání památky obětí holokaustu. „Evropská komise nemá od členských států pravomoci v mnoha politikách spojených s bojem proti antisemitismu. V mnoha oblastech je to primární zodpovědnost jednotlivých států. Kde však mohou unijní instituce pomoct, je právě koordinace, výměna zkušeností, ale také třeba finanční pomoc,“ říká Eva Horelová.

Jak na české národní strategii spolupracuje naše Zastoupení Evropské unie s českou židovskou komunitou? A lze do několika vět shrnout, co ze čtvrteční debaty vyplynulo? Poslechněte si celý rozhovor se zástupkyni vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Evou Horelovou.

Kniha Pražské Stolpersteine je na světě

I do českých měst už před lety dorazil fenomén Stolpersteinů, dlažebních kamenů, které připomínají zmizelé oběti šoa. Jenže se ukázalo, že jejich umístěním věc nekončí. Britský inženýr Trevor Sage narazil na skutečnost, že mnohé z kamenů jsou špinavé, a rozhodl se, že je v Praze postupně vyčistí. Nakonec se jeho práce rozrostla do knihy, která v těchto dnech vyšla i česky pod názvem Pražské Stolpersteine. S předsedou Židovské obce v Praze Františkem Bányaiem o ní natáčela Daniela Brůhová.

Kniha Trevora Sage ukazuje nejen místa, kde žili lidé, jimž byly kameny zmizelých položeny. Vypráví také životní příběhy některých obětí. Mapuje roky 2008 až 2021, kdy bylo v Praze položeno prvních 400 Kamenů zmizelých. Dnes už je kamenů kolem 550, každý rok přibyde asi stovka.

„Celý ten projekt se dá skloubit i se získáváním nových informací, protože velice často ti žadatelé o kameny přinášejí svoje vzpomínky na oběti, případně mají k dispozici nějaké písemné záznamy a podobně. Takže projekt souvisí s dokumentací holokaustu,“ vysvětluje předseda pražské židovské obce František Bányai.

Co připomíná kniha s podtitulem Kameny zmizelých, zapomínání navzdory? Poslechněte si celý rozhovor Daniely Brůhové.

Kipa, nebo jarmulka?

V dřívějších dobách bylo nemyslitelné, aby šel muž po ulici bez klobouku. Věřící Židé ale nosí pokrývku hlavy dodnes, byť často jen symbolickou. Jarmulka nebo také kipa totiž není jen praktickým nebo módním doplňkem. Má hlavně svůj náboženský význam, jak v následujícím příspěvku ukazuje Leo Pavlát.

Od biblických a talmudických dob se „postupem času pokrytá hlava stala obecně přijatou, a nakonec i nábožensky závazně předepsanou zvyklostí židovských věřících. Je tomu tak dodnes, i když, pravda, podle osobního náboženského založení se mužská pokrývka hlavy stala normou přinejmenším při modlitbě a také při jídle jako připomínka duchovního rozměru potravy,“ říká Leo Pavlát.

Jaké názvy židovská pokrývka hlavy má? A co znamenají? Je rozdíl, zda máte kipu háčkovanou nebo sametovou?

Poslechněte si celý Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio