Jasany v přírodní rezervaci Dubno likviduje mikroskopická houba. Stromy usychají a musí se kácet

6. prosinec 2021 10:17

V přírodní rezervaci Dubno u České Skalice na Náchodsku dřevaři kácí stovky usychajících jasanů. Stromy totiž napadla mikroskopická houba Chalara fraxinea. Kvůli tomu jsou nestabilní, snadno se vyvrací a ohrožují tak nejen návštěvníky lesa, ale i řidiče aut, která projíždí po přilehlé silnici.

„Můžeme tady ten. Pošleme ho do té mezery mezi duby,“ říká dřevař David Minka, který právě stojí u jednoho z jasanů.

Čtěte také

Strom je označen značkou, takže se ho chystá pokácet. „Určitě Vás ale teď vykážu do ústupové zóny, kde budete v bezpečí.

Trvalo to jen pár minut a strom už leží na zemi. „Špička stromu se zavěsila o stojící dub. Zlomila se a vrátila se zpět k pařezu. Takže je to velice nebezpečné. Jakmile se strom vychýlí do směru pádu, tak je zapotřebí vzít nohy na ramena a utéct do bezpečí.

Dalším nebezpečím je zmiňovaná nestabilita jasanů napadených mikroskopickou houbou. Při pádu káceného stromu tak hrozí, že stromů může spadnout i několik najednou. „Je to tak. Stačí jen jedna větev, která se zavěsí o okolní jasan a může ho vyvrátit s sebou. A to je nebezpečné hlavně u silnice.

Jasany v přírodní rezervaci Dubno likviduje mikroskopická houba

Zatím je tady dřevař David Minka sám, ale postupně přibydou další pracovníci firmy, která má kácení jasanů v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice na starosti. A to proto, aby se zabránilo neočekávanému pádu stromů na silnici popřípadě lesní cestu.

Čtěte také

„V první etapě dřevař pokácí stromy, které zvládne sám bez pomoci techniky. A dál potom bude za pomoci traktoru přetahovat stromy do porostu a také přes silnici s pomocí městské policie, vysvětluje revírník státního podniku Lesy České republiky Michale Hála.

Celkem tady půjde k zemi asi 400 stromů, dohromady 500 kubíků dřeva. „Ano, to je předpoklad. Myslím, že se budeme v těchto číslech pohybovat.

Lidé by tak měli být při vstupu do lesa v přírodní rezervaci Dubno u České Skalice na Náchodsku velice opatrní. Důležité je respektovat pokyny lesních pracovníků a případné zákazové značky.

Spustit audio

Související