Jolanda, Vlastík Plamínek a ti další. Nahradí u nás alternativní spiritualita křesťanství?

9. srpen 2020

S religionistkou Zuzanou Kostićovou jsme si v Hergot!u povídali o alternativní spiritualitě v České republice. Termín, který na první pohled možná není úplně srozumitelný, Kostićová prosazuje místo pojmů, jako je ezoterika nebo new age: ty jsou podle ní totiž nepřesné a – hlavně v případě ezoteriky, nebo dokonce zkratky „ezo“ – často fungují spíš jako nadávky.

Alternativní spiritualita je široký směr, pro který je typický mimo jiné kritický postoj k tradičním náboženstvím a církvím, byť i v nich do určité míry nachází inspiraci. Mluvit o náboženství by ale z tohoto důvodu bylo taky nepřesné: lidé, kteří inklinují k nějaké formě alternativní spirituality, o ní jako o náboženství nepřemýšlí.

tarot - ezoterie

I když je u nás pořád v kurzu se alternativní spiritualitě hlavně posmívat, je to zároveň proud, který je potřeba začít brát vážně. Podle průzkumů, na které upozorňuje Kostićová, totiž k alternativní spiritualitě v České republice inklinuje kolem 40 % obyvatel. Protože toto číslo ale zahrnuje jen lidi, kteří v této oblasti vyhledávají profesionální služby (ať už je to léčitelství, astrologie, výklad karet, nebo něco jiného), Zuzana Kostićová se domnívá, že ve skutečnosti bude ještě vyšší. „Je specifický okruh lidí z intelektuální a umělecké sféry, kteří tyto služby nevyhledávají, protože si je zajišťují sami.“

Dalo by se tak říct, že alternativní spiritualita ve svých různých podobách už v české společnosti vytlačuje křesťanství na pozici menšinového náboženství. Křesťanství podle Kostićové zánik u nás ani jinde nehrozí, bude ale zároveň víc na okraji. Zjevně ale odzvonilo představě společnosti, ve které náboženství a spiritualita nebudou hrát žádnou roli – to, že je křesťanství v části světa na ústupu, neznamená, že jeho místo zůstane prázdné. Popularita alternativní spirituality v České republice ukazuje, co ho může zaplnit.

Zajímá vás víc? Je alternativní spiritualita jenom Jolanda a Vlastík Plamínek? Proč se jí pořád tolik lidí pošklebuje a proč je zároveň tak populární? A nepatříte tam ve skutečnosti taky? Poslouchejte Hergot!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.