Josef Šlerka: Média ovládá malá skupina vlastníků. Je to prostor k manipulaci a zatajování informací

29. září 2020

V českých médiích se rozmáhají různé metody pomluv. Novináři se také čím dál víc setkávají s obstrukcemi kolem získávání informací, komentuje zprávu o stavu české mediální scény Josef Šlerka.   

Evropský univerzitní institut ve Florencii zveřejnil výsledky výzkumu a stanovil rizika pro pluralitu mediálního prostředí. Josef Šlerka zdůrazňuje, že Česká republika dopadla jako třetí nejhorší země v Evropě.

Josef Šlerka

Pomluva jako kriminální čin nebo vyhrožování novinářům. Narušení práva na svobodný přístup k informacím. A mediální koncentrace vlastníků. To jsou tři největší problémy českých médií, hodnotí závěry zprávy Josef Šlerka v pořadu Jak to vidí...

Česku chybí větší pestrost vlastníků médií 

Šlerka poukazuje na to, že je důležité, aby u nás existovala větší pluralita vlastnictví. „Pak bude novinařina skutečně svobodná, myslí si.

Taková média mohou informacemi manipulovat, nebo jsou informace irelevantní, vysvětluje ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky na Dvojce. „Manipulace může být v tom, že lidem neřeknete pravdivé informace. Nebo jim některé skutečnosti neřeknete vůbec.“ 

Přístup k médiím pro všechny 

Jaké jsou předpoklady pro zdravé mediální prostředí? „Trh by měl umožnit novinářům dobré podmínky. A zároveň je chránit,“ myslí si Šlerka.

Zdravé mediální prostředí ovlivňuje i to, do jaké míry mají různé skupiny lidí přístup k médiím. Rychlé zpravodajství je online. Je důležité, aby rychlé připojení měli i lidé na venkově,“ naznačuje Šlerka. Podstatnou roli hraje i inkluze. „Do médií by mělo mít přístup  víc lidí z minorit nebo handicapovaných. A také víc žen,“ uzavírá.   

Další témata rozhovoru: hodnocení důvěryhodnosti médií, úroveň mediální plurality v Evropě, role České tiskové kanceláře. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.