Kateřina Šafaříková: Polské prezidentské volby rozhodlo počasí

15. červenec 2020

Předvolební průzkumy dávaly oběma kandidátům na polského prezidenta přibližně stejné šance. Podle novinářky se během předvolebního boje tamní média chovala neprofesionálně.

Staronovým prezidentem Polska se v neděli stal Andrzej Duda. „Na jeho vítězství bych si nevsadila. Nakonec ale vyhrál s větším náskokem, než mu přisuzovaly průzkumy,“ říká v pořadu Jak to vidí... redaktorka týdeníku Respekt Kateřina Šafaříková.

Polákům se nechtělo ze zahrádek

Podle ní v Polsku stejně jako u nás hraje ve volbách roli i počasí nebo roční doba. „Říkala jsem si, že když bude v neděli extrémně hezky, Polákům se nebude chtít ze zahrádek k volebním urnám.“

A přesně to se prý nakonec stalo. Ukázalo se, že konzervativní voliči stávajícího prezidenta jsou v tomto směru disciplinovanější. Novinářka ale upozorňuje i na zvláštní chování polských veřejnoprávních médií.

Kandidát Židů

Veřejnoprávní média jsou v Polsku výrazně provládní. Na rozdíl od soukromých. „Ta jsou ale velmi silná a daleko političtější než u nás.“ A i když je tamní novinářská kultura odlišná, během předvolebního boje prý polská média vystoupila z profesionálního rámce.

Šafaříková připomíná konkrétně situaci, kdy se veřejnoprávní televize pokusila vykreslit kandidáta Rafała Trzaskowského jako kandidáta Židů. „To hraje v Polsku, které mělo velmi závažnou antisemitskou minulost, v konzervativním elektorátu pořád svou roli.“

Právní stát

Zásadní otázkou, která by nás teď měla zajímat, je „dryáčnické“ chování polské vlády k institucím státu, myslí si novinářka. A připomíná, že sledování vlády, práva a právního státu v Polsku má mimo jiné na starosti česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Další témata rozhovoru: budoucnost Visegrádské čtyřky; evropské hodnoty; Angela Merkelová a předsednictví Evropské unie.

Spustit audio

Související