„Každé posečené zvíře zamrzí.“ Senzory na traktorech dokážou zachránit srnčata

Zachránit srnčata při jarním sečení polí umí nová technologie. Rok ji testovali na svém traktoru zemědělci z Blažovic u Brna. Nosníky s desítkami senzorů namontované před žacími lištami dokážou odhalit mláďata ve vysokém porostu. Pokud systém srnče detekuje, sečení se automaticky zastaví nebo upozorní traktoristu.

„Každé posečené zvíře zamrzí, ten pohled není úplně ideální,“ připouští traktorista Zbyněk Fiala. Senzory umístěné na jeho traktoru už odhalily desítky mláďat. Jsou to taková sklíčka s čidlem umístěná na nosníku na podvozku traktoru.

Čtěte také

Jakmile před žací lištou zaznamenají sebemenší překážku, rozezní se řidiči v kabině zvuková signalizace, traktor se zastaví a lišta se zvedne.

„Dohromady 86 senzorů vysílá paprsek, který se odráží zpět. Odraz paprsku je pokaždé jiný, jako když máte zelený porost a v tom nějakou hnědou skvrnu,“ vysvětluje princip Zdeněk Bílý, který technologii před rokem dovezl z Rakouska.

Lepší než čtyři psi

Podle předsedy místní myslivecké společnosti Šlapanice Jiřího Suchánka je systém funkční. „Vyháněli jsme žito u Jiříkovic. Tak jsme to procházeli, bylo nás osm a čtyři psi. Prošli jsme to a pak to projel stroj. Tak po 50 metrech se najednou zastavil a zvedla se přední lišta. Těsně před ní odešla srna, která byla nachystaná, že bude klást mladé,“ vypráví.

Zemědělský podnik v Blažovicích byl jedním z mála na světě, který novou detekci srnčat testoval. Letos ji pro sečení vojtěšky nebo žita využije naplno.

autoři: Petr Tichý , prh
Spustit audio

Související