Kdyby vyhynuli obojživelníci, bude to pohroma. Každý rok je jich méně, varuje zoolog

17. září 2021

Žábám sucho nesvědčí. Tato zvířata patří mezi obojživelníky a ti ke svému životu potřebují vodu. Proč? I to prozradí zoolog  Karel Kerouš.

Karel Kerouš má rád zvířata a zasvětil jim i svou práci. Je totiž zoolog. Navíc umí i krásně fotit. Veroniku Hájkovou zajímalo, čím jsou obojživelníci zajímaví a důležití.

Bez vody nejde žít

Proč mají obojživelníci vůbec tak rádi vodu? „Z jednoho prostého důvodu,“ vysvětluje Karel, „oni se bez ní totiž neobejdou. Voda je prostředí, kde se vyvíjejí.“ Obojživelníci vylezli z vody na souš před 360 miliony let. I když tedy mohou žít na suchu, vodu stále potřebují jako prostředí k rozmnožování.

zoolog Karel Kerouš

Může se ale i obojživelník utopit? Může, říká zoolog. Sám se jednou setkal s případem, kdy v jednom jezírku záhadně umřelo asi přes třicet ropuch. Když to Karel začal vyšetřovat, zjistil, že se samičky utopily.

Při páření totiž samečci vlezou samičkám na záda a pevně se jich drží. A když se na samičku pověsí třeba i tři samečci najednou, nemůže se vynořit, aby se mohla nadechnout.

Obojživelníků ubývá

Čtěte také

Co by se stalo, kdyby všichni obojživelníci vymřeli? „Jsou to predátoři, a kdyby vyhynuli, bude to ohromná pohroma pro přírodu," varuje Karel. Přemnožili by se živočichové, které obojživelníci loví. „Na světě existuje 5 700 druhů obojživelníků a každých rok je jich méně. Strašně jich ubývá,“ dodává odborník.

Až tedy příště narazíte při procházce na žabku nebo mloka, rozhodně si je pěkně zblízka prohlédněte, ale neberte je do ruky a moc je neotravujte ;-)

Karel prozradil i další neuvěřitelné zajímavosti o žábách. Jaké? Pusťte si audio a poslechněte si to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související