Kdyby zastavili, mohl na tom být líp, říká ošetřovatel sraženého vlka. Zvíře čekají měsíce léčby

Mezi Horní Blatnou a Potůčky na Karlovarsku našli o víkendu houbaři v silničním příkopu těžce zraněného vlka, kterého zřejmě srazilo auto. Vlk nemohl na zadní nohy a skončil v péči záchranné stanice živočichů v Bublavě na Sokolovsku. „Udělali jsme nějaká vyšetření, teď ho povezeme na operaci a uvidíme, co se bude dít dál,“ říká Vladimír Smolík ze záchranné stanice. Vlk nejspíš ležel na místě několik hodin, řidič mu nepomohl a ujel.

„Má vykloubenou kyčel, která už nejde nahodit, protože tam byl dlouho. Kdyby ti lidé zastavili, bylo by to lepší,“ lituje ošetřovatel. 

Čtěte také

O vlka se v záchranné stanici na Bublavě starají vůbec poprvé. Staráme se o všechny, máme tady zvířata z divoké přírody. Vlk je ale rarita, protože jich moc není,“ potvrzuje Smolík. Zvíře se chová krotce a není vůči ošetřovatelům nijak agresivní. Pokud ovšem v přírodě na vlka narazíte, neměli byste svoji bezpečnost podcenit.

Lidé by na něj samozřejmě neměli sahat. My ho sice teď nosíme normálně, ale když ho lidé najdou, měli by zavolat. Nesahat a nehladit,“ zdůrazňuje Tomáš Smolík.

Přispět na péči o zraněného vlka může kdokoli na transparentní účet číslo 6005200359/0800.

Web: www.droserabublava.cz

Mizivá šance na návrat

Vlk z Krušnohoří byl po dvou návštěvách veterinárních ordinací v Karlovarském kraji převezen na speciální ortopedickou kliniku do Prahy.

„Na rentgenu se bohužel zjistilo, že má luxaci levé strany kyčle, takže kloubní jamka už bohužel nefunguje, jak by měla,“ upřesňuje Petr Korelus, který s ošetřováním také pomáhá.

Veterinář v Praze navíc odhalil další těžká zranění po celém těle. Zvíře má zlomenou čelist, narušenou nervovou soustavu a nemůže se postavit na přední ani na zadní nohy. Podle ošetřovatelů teď bude zásadní dostat šelmu zpět do kondice, aby všechna další vyšetření a následné operace zvládla. 

Nákladná léčba a pak výběh

Podle záchranářů není ale ani v případě úplného zotavení příliš velká šance, že by se vlk dokázal vrátit zpět do volné přírody. Zvykne si na lidi, je mladý, zřejmě ještě ani neumí sám lovit. Smečka by ho navíc nepřijala,“ vysvětluje Tomáš Smolík.

Čtěte také

Léčba bude zřejmě trvat i několik měsíců a náklady na léčbu odhaduje Smolík na desítky tisíc korun. Přispět na péči o zraněného vlka může kdokoli na účet číslo 6005200359/0800.

Až se zvíře uzdraví, čeká ho návrat do bublavské stanice, kde se chystají připravit mu výběh. Co s vlkem ale bude dál, není jisté, k chování takového zvířete je totiž zapotřebí spousta povolení.

autoři: Dominik Hron , ula
Spustit audio

Související