Kmitočtové příděly pro řádné komerční sítě DAB+ v roce 2023

18. květen 2022

Český telekomunikační úřad je připraven po konzultacích se zainteresovanými stranami udělit kmitočty pro provoz řádných komerčních sítí v příštím roce. Kontrolní orgán to uvedl v aktuální Měsíční monitorovací zprávě. Termín spojuje se stým výročím rozhlasového vysílání v tehdejším Československu, které připadne na 18. května 2023.

Čtěte také

Komerční sítě by měly podle regulátora přinést kvalitativní rozvoj rozhlasového vysílání z pohledu technického i obsahového: kromě poslechu umožňuje DAB+ také přenos dalších digitálních služeb, např. více informací o programu nebo aktuální dopravní situace. Český telekomunikační úřad má v této věci před sebou sestavení vhodných kmitočtových sad a vypracování návrhu podmínek výběrového řízení s následnou veřejnou konzultací.

Telekomunikační regulátor dále v Měsíční monitorovací zprávě uvedl, že minulý měsíc se konala neveřejná diskuse, které se zúčastnili jak zástupci stávajících vysílatelů, tak i experti pro oblast plánování kmitočtů, analytické společnosti a zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva kultury a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jejím cílem bylo právě otevřít diskusi nad budoucností této platformy v Česku. ČTÚ ji označil jako přínosnou.

Digitální rozhlasové vysílání v České republice v současné době funguje u komerčních multiplexů na bázi individuálních oprávnění. V případě těchto sítí jde o zásadní omezení – výkon vysílačů je maximálně 1 kW. To by se právě v budoucnu mělo změnit. Český rozhlas jako jediný provozuje svou síť na konečných kmitočtech a parametrech, jeho multiplex ČRo DAB+ může mít už proto v tuto chvíli na kanálech 12C a 12D pokrytí 95 procent populace.

autor: lukpo
Spustit audio

Související