Kontrola na Králickém Sněžníku. Ekologové uspěli s protesty proti stavbě rozhledny

22. červen 2021 08:10

Zástupci ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí se chystají dnes na vrchol Králického Sněžníku. Chtějí zkontrolovat stavbu rozhledny, a jestli polský investor neporušuje podmínky stavebního povolení. Na to dlouhodobě upozorňuje několik ekologických organizací, které se stavbou 30metrové věže na hoře nesouhlasí.

„Kontrola je po dohodě ministerstva pro místní rozvoj s polskou stranou organizována jako veřejnosprávní. Vzhledem k tomu, že se jedná o stavbu na území Polska, povedou ji polské orgány státní správy,“ Říká mluvčí ministerstva životního prostředí Ondřej Charvát.

Zástupci českých ministerstev ale budou ke kontrole přizvaní. Konečné slovo ale bude mít polský kontrolor. Ekologické organizace proti stavbě rozhledny na víc než 1400 metrů vysokém Králickém Sněžníku protestují dlouhodobě.

Hrubé porušení povolení?

„Když vidíme, co se tam děje a dokumentujeme tu situaci a srovnáme si to s těmi podmínkami, které jsou nastavené, tak vidíme hodně závažný rozpor. A vidíme, že investor hrubě porušuje povolení, které bylo vydáno,“ říká Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Stavební stroje ničí přírodu v okolí vrcholu Králického Sněžníku

Rozhlednu sice staví polský investor, využít k tomu ale chce dotaci pro projekt Kladsko – Orlicko – Sněžník od českého ministerstva pro místní rozvoj. Pokračuje jeho mluvčí Vilém Frček: „Program myslí na všechny varianty a záleží na výsledku té kontroly. Pokud by byly podmínky porušovány, mohlo by dojít i k pozastavení plateb do odstranění závad. A pokud by se nepodařilo ty závady odstranit, program pamatuje i na ukončení financování.“

Výsledek kontroly bude důležitý pro ministerstvo životního prostředí, potvrdil jeho mluvčí Ondřej Charvát. „S ohledem na kompetence ministerstva životního prostředí se může jednat o požadavek na zahájení mezistátního procesu EIA, nebo se může jednat o podnět k Evropské komisi atd.“

Vrchol Králického Sněžníku je národní přírodní rezervací a je zařazený i do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Proti stavbě rozhledny vznikla i petice, kterou už podepsalo několik tisíc lidí z Česka i Polska.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související