Léčivky a vitamíny za oknem. Zahradní rádce František Hlubocký o chybách v péči o pokojové rostliny

27. leden 2021

Mnoho pokojových rostlin pochází původně z tropických oblastí a potřebuje hodně světla nebo vody. Aby vaše pokojové rostliny dobře rostly a byly zdravé, je nutná pravidelná péče.

Zahradní rádce František Hlubocký hovoří v naší radioporadně o péči o pokojové rostliny v zimním období. A také o tom, jak si za oknem vypěstovat potřebné léčivky a vitamíny.

Zavlažování

Čtěte také

Pro zavlažování pokojových rostlin platí: důsledně se snažte zabránit přelití! V opačném případě kořeny odumřou a rostlina už nebude moci přijímat vodu ani živiny.

Proto zalévejte vždy až poté, co jste vyzkoušeli vlhkost půdy. Otestujte ji tak, že do hloubky několika centimetrů zanoříte prst. Většinou je povrch zeminy již suchý, ale v hloubce několika centimetrů je vlhkost ještě dostatečná.

Péče o listy

Nezapomeňte z listů pravidelně otírat prach. To umožňuje rostlinám opět dýchat. Nejlepší je použít vlhký hadřík. Zejména v zimních měsících byste měli listy také orosit trochou vody.

František Hlubocký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To působí proti suchému vzduchu z radiátoru. Měli byste také pravidelně odstraňovat suché listy a květy. Na odumřelých zbytcích rostlin se rády usazují plísně.

Zásobení živinami

Každá rostlina potřebuje dusík, fosfor a draslík jako živiny pro růst a zdraví, své pokojové rostliny proto pravidelně hnojte. A pravidelné přesazování je pro zdravý růst rostlin také nezbytné.

Čtěte také

Kořeny rostliny během měsíců a let prorostou celým květináčem, který tak pro rostlinu už nebude dostačující. V důsledku toho poroste kořen podél stěny květináče a zpomalí se růst nadzemní části rostliny.

Vaše pokojové rostliny proto přesazujte do čerstvé zeminy jednou za 2 až 3 roky, větší rostliny po 4 až 5 letech. Zvolte za tím účelem vždy větší květináč. V čerstvé a kypré půdě se kořeny mohou velmi dobře vyvíjet a také listy budou větší a silnější.

Celou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související