Lemuři mají být převtělené duše předků Malgašů

28. listopad 2022
Mezi námi zvířaty

Lemur kata je zřejmě nejznámějším představitelem poloopic, a to zejména díky animovaným filmům s názvem Madagaskar, kde tento živočich znázorňoval milovníka tance krále Jelimána.

„Možná, že i díky těmto filmům znají děti i dospělí slovo endemit, tedy organismus, který se vyskytuje jen v jedné malé izolované části světa a nikde jinde, tedy v případě lemura kata na Madagaskaru. Ale má to i nevýhodu – kdybychom popošli tady o kousek dál k tučňákům, tak tam slýcháme také slovo Madagaskar. Do této pohádky byla ale zakomponována zvířata, která s Madagaskarem nemají nic společného, a je třeba udělat ostrou hranici mezi skutečným světem a kresleným seriálem, kde se lev, žirafa, zebra a hroch plus čtyři tučňáci projdou Madagaskarem,“ sdělil na úvod tiskový mluvčí Zoologické a botanické zahrady města Plzně Martin Vobruba.

Expozice plzeňské zoo, kde jsou k vidění lemuři kata, se v poměrně nedávné době změnila. 20 let předtím vypadala zcela jinak, kdy jí návštěvníci mohli volně procházet. „Bohužel to vedlo k pokusům o krmení. Ti lemuři navíc zkrotli, zhloupli, vysloveně „zjelimánovatěli“ a byli zvyklí prohlížet kočárky, kde bohužel často našli něco, co možná na chvilku lahodilo jejich zmlsaným tlamičkám, ale vůbec to nelahodilo jejich žaludku a trávicí soustavě. Lemuři kata jsou tedy nyní za vodním příkopem na uzavřeném poloostrově,“ řekl Vobruba.

Lemur coby duch nebo bubák

Král Jelimán, oblíbená postavička z animované série Madagaskar

Původ názvu těchto poloopic je poměrně zajímavý: „Jedná se o malgašskou víru v převtělování. Lemures je starořímské označení pro duchy, bubáky, duše, strašidla. Toto jméno jim přidělil Carl Linné jednak na základě toho, že se první mořeplavci a objevitelé vraceli z Madagaskaru mírně postrašení způsobem nočního života lemurů, a také právě na základě informací o víře v převtělování lidských duší do těchto zvířat,“ vysvětlil tiskový mluvčí, který dále pokračoval:

„Lemuři jsou milovníci sluníčka, tudíž je tu návštěvníci mohou v teplé části roku přistihnout v antropomorfních pozicích, kdy vysloveně sedí jako nějaký rekreant před hotelem nebo zotavovnou v Tatrách, mají roztažené ruce a nohy a vstřebávají sluneční paprsky.“

K čemu lemurům kata slouží jejich příznačný pruhovaný ocas? To se dozvíte v přiložené reportáži.

Spustit audio