Martin Horálek: Papež s nakažlivou radostí ze života

17. září 2021

Čtyřdenní návštěva papeže Františka na Slovensku skončila. Zůstaly vzpomínky, emoce, a možná i některé nezodpovězené otázky. Ty se týkají především budoucnosti emeritního arcibiskupa Róberta Bezáka. Papež se s ním na Slovensku opakovaně setkal. Ze symbolických gest, jakými jsou navrácení biskupského prstenu nebo čestné místo při mši v Šaštíně, se dá vyčíst, co si František o Bezákově odvolání myslí.

Otázkou zůstává, zda se mu přes ty samé kuriální úředníky, kteří v roce 2012 o Bezákově konci rozhodli, podaří prosadit nějakou formu faktické satisfakce.

Čtěte také

Kardinál Dominik Duka, který byl součástí papežova doprovodu na Slovensku, mu po setkání s mládeží řekl, že nyní už je také slovanským a slovenským papežem. Byla to zjevná narážka na Jana Pavla II., kterého Slováci milovali. Například v roce 1995 navštívilo jeho mši v Levoči 650 tisíc poutníků a doposud se tak jedná o největší masové shromáždění v dějinách země. To papeži Františkovi letos naslouchalo nepoměrně menší auditorium.

Nakolik to lze přičítat obavám z covidové nákazy, menší oblíbenosti současného papeže nebo úplně jiným důvodům, je obtížné spekulovat. Už jen z důvodu zcela odlišných okolností jejich pontifikátu nedává přímé srovnání těchto dvou velikánů novodobého katolictví příliš velký smysl.

Cennější  je svobodné prožívání víry

Že Jorge Mario Bergoglio zůstává věrný své jihoamerické mentalitě, dokazovala spontaneita, kterou při své slovenské misi opakovaně projevoval. Ať už to bylo v průběhu setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, nebo při již zmíněné akci s mládeží, z papeže doslova vyzařovala laskavost a dobrá nálada.

Čtěte také

Vitalita, kterou takřka pětaosmdesátiletý muž oplývá, je pozoruhodná i v souvislosti s těžkou operací střeva, kterou byl nucen před dvěma měsíci absolvovat.

Hledání opravdové radosti ze života a naopak vášnivá kritika všeho zasmušile rigidního, to byl leitmotiv hned několika papežových projevů na Slovensku. Mladé tak na jedné straně povzbuzoval, že tu nejsme proto, abychom žili ze dne na den, ale (proto) aby náš život byl dobrodružnou výpravou.

Zároveň je varoval před tím, aby se nenechali dusit smutkem nebo rezignovanou sklíčeností lidí, kteří říkají, že se nikdy nic nezmění. „Pokud tomu věříte, onemocníte pesimismem. Vnitřně zestárnete, přestože jste mladí," burcoval mladé František.

Čtěte také

Podobně pak i v Bratislavě varoval přítomné politiky, že je v těchto dnech v Evropě až příliš mnoho lidí, kteří se vlečou unavení a frustrovaní, stresovaní z frenetických rytmů a nenacházejí, odkud by načerpali motivaci a naději. V podobném duchu pak oslovil i biskupy a kněze, kterým v odpovědi na otázku, co lidé očekávají od současné církve, předestřel pro mnohé nečekanou a překvapivou trojici pojmů svoboda, kreativita a dialog.

Slovenská mise tak opět potvrdila, jak mimořádná osobnost nyní stojí v čele katolické církve. Papež, který se nebojí veřejně otevírat bolavá témata. Pastýř, který věřícím opakuje, že cennější než poslušnost k autoritě je svobodné a kreativní prožívání víry. Papež, který je nejen schopen pojmenovat globální problémy současnosti, ale také navrhuje reálná východiska.

A v neposlední řadě papež, který touží nakazit lidstvo svou neutuchající radostí ze života. Na rozdíl od jiných, této nákazy bychom se bát nemuseli!

Autor je dramaturgem náboženské redakce České televize

Spustit audio