Meky složil svojí budoucí ženě písničku. „Brala jsem to tehdy jako normál,“ přiznává dnes Kateřina Žbirková

17. květen 2022

„Ta písnička vznikla asi půl roku po našem seznámení, kdy už se vztah zintenzivnil a Meky seděl v Bratislavě a bylo mu smutno. Napsal ji s anglickým textem, protože on tak skládal. Teprve pak ho překládal,“ prozrazuje Kateřina Žbirková systém manželovy práce. Je jejich syn David větší introvert, než byl Meky? Má ráda sociální sítě? Mluvilo se u nich doma česky nebo slovensky? Užíval si Meky pořad Mám rád, který vysílala Dvojka? Co rád neměl? Dozvíte se v audiu.

„Demo písničky Katka pro mě nahrál Meky na klavír a pouštěl do telefonu. Pak mi ještě poslal dopis s textem ve slovenštině. Je tam jedna česká sloka. Kvůli mně. Brala jsem to jako normál a moc to se mnou neotřáslo,“ přiznává Kateřina Žbirková.

„V tom věku jsem si moc neuvědomovala, co to je. Brala jsem to: Super, dobrý, jdeme dál. Až časem mi došlo, jak to bylo velký. Těší mě, že ten song přežil a hraje se to dál.“ Jak vlastně společně fungovali?

Měla jsem roli paní Colombové

„Vyhovovala mi role paní Colombové, ale musela jsem se zhmotnit. Nezbylo mi než prezentovat osobně Mekyho práci,“ hodnotí současnost.

„Byla jsem support, ale nebylo to tak vždycky.“ Začalo to, když Žbirka slíbil na jeden termín tři věci. „Řekla jsem mu tehdy: Já ti povedu diář.“ Začátky ale byly složité. „Byla jsem vržena do prostředí umělců. Byla jsem praktický člověk a naučit se věčné improvizaci bylo těžké. Ale zvykla jsem si. Možná je to škoda, ale kdybych uměla zpívat, zpívala bych s ním.“

Posledné veci

Poslední CD bylo vymyšlené Mekym, i když syn David na něm zpívá a také ho produkoval. „David ho tam jako supervizora měl. Nikdy nic tak velkého nedělal. Ale viděla jsem na něm, že ví, co chce,“ vzpomíná.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související