Motýlům v příhraničí malují ekologové fixem značky na křídla

Velmi neobvyklým způsobem zachraňují ekologové život vzácným motýlům ve slovenském příhraničí. Na křídla jim malují značky fixem.

Pomalovat motýlí křídla fixem může někomu připadat jako vandalismus. Ekologové z Valašského Meziříčí ale právě tak zachraňují vzácné druhy hmyzu ve slovenském příhraničí ve Strážovských vrších. Spolupráce českých a slovenských ekologů probíhá v rámci mezinárodního programu ochránců přírody INTERREG.

Zřejmě nejvzácnějším tamním motýlem je jasoň červenooký, který se dnes vyskytuje už jenom na Slovensku. Tito motýli mizí nejen kvůli úbytku vhodné pastvy, kterou jsou rozchodníky na skalnatých stráních, ale největším nebezpečím jsou pro ně tzv. černí lovci.

Jedním z ekologů, které můžeme vidět se síťkou a popisovačem v ruce, je Milan Orálek. V ranním vysílání si s ním povídal moderátor Petr Uhřík. Pro vysvětlení metody popisování motýlů fixem pan Orálek uvedl:

"Tito motýli jsou středem zájmu černých sběratelů, kteří ignorují veškeré zákony a obchodují s těmito motýly na černém trhu. My si díky popisování spočítáme, kolik motýlů v dané lokalitě žije. S číslem na křídle se tento motýl také stává na černých burzách neprodejný."

autoři: Gabriela Hykl , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související