Mrtvý slon ve výběhu liberecké zoo? Ne, to si Rání dala jarního šlofíka vleže

25. březen 2019

Víte, jak spí sloni? A že z radosti pískají? V liberecké zoologické zahradě si spánek užívají dvě slonice indické – pětatřicetiletá Bala a čilá stařenka – Rání, které je padesát šest let.

Nejpohodovější odpočinek si slonice liberecké zoo užívají, když se mohou vyhřívat vleže na sluníčku

„Naše slonice v zimě spí krátkou dobu. Stojí a opře se hlavou nebo zadkem do kouta a několik minut klimbá,“ popisuje chovatel Pavel Škorňa. Ačkoliv se slonice ke spánku můžou uložit do boxu s měkkou a vyhřívanou podlahou, možnost často nevyužijí. „Je to pro ně spíš prostor, kde lidi moc nevidí, tak tam mají soukromí.“

Slonice liberecké zoo

Slonice Rání má ráda odpočinek ve venkovním výběhu, hoví si na písku. „Celou zimu spí Rání ve stoje,“ potvrzuje chovatel Milan Baranovský. V leže se šestapadesátiletá slonice vyspí až ve chvíli, kdy smí do venkovního výběhu. Ve svém věku potřebuje víc spánku než mladý slon. Rání zná povel na polohu, ve které spí – jak zní, si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

Fakt, že si Rání zjara užívá spánek vleže ve venkovním výběhu, s sebou nese i to, že si návštěvníci zoo často myslí, že slon skonal. „Je už téměř pravidlem, že s příchodem jara nám lidé volají, že máme ve výběhu mrtvého slona, ať s tím okamžitě něco děláme.“ Přibližuje mluvčí zoo Barbara Tesařová. Chovatelé vzkazují návštěvníkům, že o ležící slonici Rání nemusí mít žádný strach, prostě si jen užívá pohodlného spánku vleže.

Bala a Rání ze Zoo Liberec
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.