Na hlavě nosí zlatou korunu, ale šlechtic to není. Mládě jeřába královského ve dvorském safari parku

27. únor 2021 09:08

Pár tohoto krásně barevného ptáka se v Safari Parku Dvůr Králové teď chlubí mládětem. Rodiče se o potomka pečlivě starají, nejedná se tedy o umělý odchov a o to je to větší sláva. 

Čtěte také

Že ve volné přírodě jeřábů královských valem ubývá a odchovy v evropských zoologických zahradách nejsou zcela běžné, o tom přesvědčil zoolog Michal Podhrázský redaktorku Danu Voňkovou.

Jeřáb královský je spolu s jeřábem pavím jediným druhem čeledi jeřábovitých, který hřaduje na stromech. Napomáhá mu k tomu dobře vyvinutý zadní prst. Jeřáb královský je zhruba jeden metr vysoký pták s hmotností kolem 3,5 kg. Peří na krku a mnohdy i na břiše je šedé, křídla mívají nejčastěji barvu černou, hnědou nebo tmavě modrou.

Mládě jeřába královského v Safari Parku Dvůr Králové

Jeřáb královský má na rozdíl od ostatních jeřábovitých (kromě jeřába pavího) charakteristickou korunku na hlavě, kterou tvoří zlatá tuhá pera. Tváře má jasně bílé, nad nimi pak červeně zbarvenou kůži. Červený je i výrazný hrdelní vak. Zobák je na rozdíl od jeřába žijících více u vody krátký a šedý, nohy má černé.

Čtěte také

Pohlaví jsou si velice podobná, jen samec je obvykle o něco větší. Jeřáb královský je vysoce společenský druh ptáka, který po většinu roku žije v početných skupinách, jejích členové společně nocují na stromech nebo na březích řek.

Úchvatně působí zásnubní tance, kdy oba jeřábi zvedají křídla, mávají jimi, vyskakují kolem do vzduchu a nakonec svá křídla svěsí a uklánějí se jeden druhému. Jeřábi žijí v trvalých párech a tancem utužují nejen vztah k partnerovi, ale i rodině. Důležitým úkolem rodičů jeřába královského je naučit svá mláďata nacházet migrační trasy.

Hnízdo si staví z trávy a jiných rostlin ve vysoké mokřinové vegetaci. Samice jeřába královského klade 2-5 vajec, na kterých sedí střídavě po dobu 28-31 dní oba rodiče. Mláďata jsou plně opeřena ve věku 56-100 dní, schopna letu ve třetím až čtvrtém měsíci a pohlavní dospělosti dosahují ve třetím až čtvrtém roce života. V přírodě se může jeřáb královský dožít průměrně 22 let.

Mládě jeřába královského v Safari Parku Dvůr Králové

V Evropě nejsou odchovy jeřábů běžné. V posledních letech se daří odchovy ostravským ošetřovatelům. Dvorský safari park právě odchová jedno mládě po třech letech.

Po ukončení koronavirové pandemie uvidí návštěvníci jeřáby královské na louce u jezera hrochů. Vedle tohoto druhu chová Safari park Dvůr Králové ještě jeřáby paví, rajské a jeřába bradavičnatého.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související