Německo je v otázkách klimatu zahleděno do sebe, příští vláda bude zelenější, předpovídá novinář

27. září 2021

Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD) před konzervativní unií CDU/CSU, pro níž je to historicky nejhorší výsledek. „Armin Laschet vsadil na to, že je někdo jiný než Angela Merkelová, a nevyšlo mu to. Naopak sociálnědemokratický lídr Olaf Scholz se stylizoval jako klon Merkelové, a to u německých voličů zafungovalo,“ říká bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák, dnes zpravodaj Deníku N v Německu.

„Volební výsledek lze interpretovat jako stesk německých voličů po odcházející Angele Merkelové, protože Němci se s ní měli v posledních 16 letech skutečně dobře,“ uvádí s tím, že Němci mají ve zvyku neměnit to, co se osvědčilo.

Čtěte také

Historicky nejlepší výsledek zaznamenali Zelení, se ziskem necelých 15 procent hlasů skončili třetí, ovšem na jaře měli v průzkumech o 10 procent více a sahali po vítězství. „Tato vlna euforie poměrně rychle odezněla a trendy byly setrvalé: bylo zřejmé, že rozhodovat se bude mezi SPD a CDU.“

Za úspěch může svůj výsledek považovat Alternativa pro Německo (AfD), která se v minulých volbách dostala do Bundestagu s tématem migrace. To letos rezonovalo méně než v roce 2017, přesto strana dosáhla na dvouciferný výsledek a páté místo v pořadí hlasů.

„AfD je etablovanou stranou, už to není v prvé řadě strana protestní. Stala se politickým domovem pro ultrakonzervativce a také pro nacionalisty,“ konstatuje bývalý zpravodaj a dodává, že ostatní strany s AfD nadále odmítají spolupracovat.

Zelenější a ambicióznější

Sociální i křesťanští demokraté se nyní budou snažit získat na svou stranu Zelené a liberální FDP, která skončila čtvrtá. Obě menší strany ale mezi sebou mají programové rozpory, ať už jde o snižování daní nebo zvyšování státního dluhu ve prospěch investic do infrastruktury a ekologických technologií.

Čtěte také

Právě boj s klimatickými změnami byl hlavním tématem voleb a pro Němce obecně je to velmi důležité téma. Polák v této souvislosti upozorňuje na slova bavorského premiéra Markuse Södera (CSU) v povolební debatě, že cíl všech stran je v zásadě stejný, liší se ale ve způsobu.

Zatímco FDP sází na inovace, Zelení a sociální demokraté připouštějí i restrikce, jako je zákaz spalovacích motorů už od roku 2030. Hovoří se ale i o kompenzacích ze státního rozpočtu, aby se zabránilo razantnímu nárůstu životních nákladů.

„Dá se očekávat, že příští vláda bude zelenější a bude mít větší ambice pokud jde o klimatickou neutralitu. Německo v tomto bývá trochu zahleděno do sebe, jako bylo v rozhodnutí vystoupit z jaderné energetiky,“ připomíná novinář.

Jakou roli by mělo Německo hrát v Evropě a ve světě? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související