Neměli bychom nejvyššího ústavního politika po konci mandátu zmačkat a hodit do koše, myslí si politolog Jelínek

31. květen 2023

Současná 50tisícová renta pro exprezidenty je nedůstojná, domnívá se politolog Lukáš Jelínek, který pracoval i jako konzultant politiků v sociální demokracii. „Je pravda, že současná doba tomu úplně nesvědčí – když všichni volají po šetření, úsporách a po tom, aby se úspory, konsolidační balíčky a reformy dotkly všech. Na druhou stranu to je velká ostuda České republiky, protože se už prakticky dvě desítky let renta nezměnila,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

„My máme trošku monarchistický vztah k prezidentům. Často přeceňujeme jejich schopnosti,“ pokračuje politolog.

Kdekdo se tady ohání národovectvím a vlastenectvím, ale v okamžiku, když má dojít na to, jak stanovit exprezidentům rentu, která by byla skutečně důstojná – a nemuselo se na jejich adresu napříč Evropou vtipkovat, že to jsou chudí příbuzní jiných bývalých prezidentů –, tak se najednou pohled na Pražský hrad plný úcty a respektu ztrácí.“ 

Jelínek připomíná, že o zvyšování renty mluvil už ve chvíli, kdy Miloš Zeman odcházel, dokonce s tím, že je potřeba zvýšit i náhrady na jejich kancelář. „A jsem rád, že s tím vláda teď počítá,“ doplňuje. Vládní konsolidační balíček počítá s tím, že situaci v rentách exprezidentů napraví a chce je zvýšit o 50 procent. 

Nejde o rentu pro Zemana

Čtěte také

„Tuto diskusi bych ale rád abstrahoval jednak od konkrétních jmen, protože naštěstí Miloše Zemana máme za sebou a Václava Klause taky, ale další prezidenti nejspíš budou následovat. Neumím si představit, že když jednoho dne budeme mít řekněme 50 nebo 55letého prezidenta, který v úřadu skončí, tak si bude muset najednou hledat nové zaměstnání, protože bude mít problém vyjít se svými úsporami – pokud tedy nebude pocházet z nějakých vyšších vrstev,“ vysvětluje Jelínek svůj názor.

A pokud se od bývalého „pána Hradu“ očekává, že bude cestovat po Evropě a věnovat se i charitativním aktivitám, tak toho za 50 tisíc mnoho nescestuje.

„Také si nemyslím, že by výše prezidentské renty zrovna bourala státní rozpočet, spíš jde o symboliku. A důležitou symboliku,“ zdůrazňuje. 

„Až jsem se trošku otřásal studem, když jsem viděl, jak se Miloš Zeman stěhuje do nějaké kanceláře, kterou mu zařídili jeho pochybní přátelé. Ti si ji pronajali od developera, který spolupracuje s Pražským arcibiskupstvím a ještě, aby mohl úřadovat, předělávají ložnici na kancelář. To mně přišlo naprosto nedůstojné, a to bez ohledu na to, že se to týká Zemana.“

Čtěte také

„Možná, že kdyby se debata o navýšení prezidentské renty vedla za Václava Havla, probíhala by trochu jinak. Ale my nevíme, kdo bude příštím nebo dalším českým prezidentem – proto si myslím, že už kvůli té symbolice a jistému respektu, který bychom měli vyjadřovat k lidem, kteří opustí nejvyšší ústavní funkci, je to dobře.“

„Sám nejsem žádným velkým zastáncem okázalostí, dokonce si myslím, že je prezidentská funkce pro český ústavní systém tak trošku nadbytečná, ale když už ji máme, tak bychom neměli po skončení prezidentského mandátu toho konkrétního politika zmačkat, vyhodit do koše a zapomenout na něj,“ uzavírá Jelínek. 

Co si politolog myslí o budoucnosti levice na české politické scéně? Měla by ČSSD přiznat svůj podíl na současném deficitu státního rozpočtu? Poslechněte si v audiozáznamu pořadu Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související