Nerudová: Máme teď příležitost udělat reformy, na které se roky nesáhlo, a pak přijmout euro

18. květen 2022
Souvislosti Plus

Jestli a kdy Česko přijme euro, není otázka ekonomická, ale politická, tvrdí ekonomka Danuše Nerudová. „Tím, že posledních deset let od toho couváme, přijetí eura podporuje jen 15 procent lidí. Jenže v tuto chvíli je jedinečná příležitost lidem vysvětlovat, jaké výhody to může a nemůže mít. Tato válečná krize je okno příležitostí pro to udělat zásadní strukturální reformy, na které se roky nesáhlo – a potom bez problémů přijmout euro. Je to jedinečný okamžik,“ navrhuje.

S tím souhlasí i novinář David Klimeš z Aktuálně.cz. „Vláda si na to bude muset najít kapacitu. A myslím, že se k euru blížíme o něco rychleji než dřív. Vidíme, co teď dělají malé měny,“ říká s odkazem na prudce rostoucí inflaci. 

Čtěte také

„Ale zároveň je to ten nejhorší moment pro blížení se k euru. Chtěl jsem, abychom do eurozóny vstupovali jako hrdý, úspěšný národ, který se svojí měnou udělal strukturální reformy, které se pak s eurem dělají mnohem hůře. Ale pokud hrozí, že to nezvládneme, že ty reformy se stejně neudělají, že se měnová politika České národní banky teď úplně nevydařila a raději přijmeme euro? To je pro mě prohra národa, který toho za třicet let udělal nebývale mnoho,“ přiznává Klimeš.

Jenže koruna je stále vnímána jako východní měna, namítá ekonomka Nerudová: „V době válečného konfliktu začala samozřejmě trochu fluktuovat.“

A zatímco domácnosti si berou úvěry se zvýšenou sazbou, která se řídí podle České národní banky, firmy si mohou půjčovat v eurech, dodává ekonomka.

Různé názory bankovní rady a guvernéra Michla

V červenci stane v čele České národní banky Aleš Michl, který je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb. V sedmičlenné bankovní radě je s dalším členem Oldřichem Dědkem v tomto názoru v menšině.

Čtěte také

„Myslím, že je důležité, aby byla v bankovní radě ČNB diverzita názorů – pro konstruktivní diskuzi a hledání nejlepších řešení. A my všichni sice můžeme mít výhrady vůči tomu, kdo a jakým způsobem byl jmenován guvernérem ČNB, ale v bankovní radě je to jen jeden hlas. Žádná významná revoluce se nekoná,“ uklidňuje Nerudová s tím, že teď záleží na tom, kdo se stane dalšími členy rady poté, co uplynou mandáty dvěma stávajícím členům.

Jedna třetina domácností výrazně zchudne, bude na pokraji chudoby – na to vláda musí reagovat.
Danuše Nerudová

Michl ovšem navrhuje aby vláda provedla výraznou fiskální restrikci, připomíná Nerudová. 

Čtěte také

„To je sice perfektní poučka z učebnic, která ovšem v reálném životě nefunguje. Protože jsme ve válečné ekonomika. Jedna třetina domácností výrazně zchudne, bude na pokraji chudoby – na to vláda musí reagovat,“ je přesvědčená ekonomka a vysvětluje:

„Jinak se může stát, že skupinu lidí, na kterou válka a růst cen nedopadne tolik, že se stanou cizincem ve vlastní zemi, protože obyvatele naženeme populistům. A představa, že v této situaci bude vláda provádět fiskální restrikci? To je nereálné. Místo toho bude vláda na podzim muset přijít se silným sociálním programem.“

Problém s panem Michlem je, že on není v České národní bance nový.
David Klimeš

„Problém s panem Michlem je, že on není v České národní bance nový,“ nastiňuje David Klimeš: 

David Klimeš, novinář

„V bankovní radě je od roku 2018 a těch věcí, které už porušil ve své komunikaci, je víc. Od toho, že po svém jmenování guvernérem uvedl silné výroky, přes to, že chtěl být členem bankovní rady a udržet si svůj investiční fond ve svěřenském trustu. Ale dejme každému šanci.“

Často nad příchodem některých lidí do národní banky visely otazníky, ale ukázalo, že kultura té instituce je umí rychle kultivovat.
Pavel Kysilka

K tomu ostatně vyzývá i ekonom Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér České národní banky a až do roku 2015 také ředitel České spořitelny:

Pavel Kysilka, ekonom

„Nemám rád, když se předem do někoho střílí. Analytická síla a i neformálně vlivová uvnitř ČNB je velká. Často nad příchodem některých lidí do bankovní rady ČNB visely otazníky, ale ukázalo, že kultura té instituce je umí rychle kultivovat. Naučí se, že některá slova se nepoužívají, že se slova pečlivě odměřují.“

Poslechněte si celou debatu o úrokových sazbách, politice České národní banky a současné inflaci. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio