Neviditelní herci století jsou Hana Maciuchová a Viktor Preiss. Poslechněte si záznam galavečera s vyhlášením vítězů

12. duben 2023

Při příležitosti 100. výročí od zahájení rozhlasového vysílání uspořádal Český rozhlas anketu o nejoblíbenější herečku a herce za uplynulých sto let. V anketě Neviditelný herec století rozhodovalo více než 82 tisíc posluchačských hlasů. Mezi herečkami s velkým náskokem zvítězila Hana Maciuchová, kategorii herců ovládl Viktor Preiss. Poslechněte si záznam galavečera spojeného s vyhlášením vítězů.

Na druhém místě se mezi ženami umístila rozhlasová herečka Dana Medřická, bronzovou příčku obsadila Taťjana Medvecká. Mezi muži byl zvolen druhým nejoblíbenějším rozhlasovým hercem Rudolf Hrušínský a třetím nejoblíbenějším se stal Ivan Trojan. Deset herců a deset hereček, z nichž mohli hlasující vybírat, nominovala odborná porota, která zohledňovala především umělecký přínos jednotlivců pro rozvoj specifického oboru rozhlasového herectví a taktéž intenzitu a rozsah rozhlasového působení.

Slavnostní vyhlášení na Nové scéně Národního divadla živě přenášely celoplošné stanice Českého rozhlasu - Radiožurnál, Dvojka i Vltava a osobně se ho zúčastnila většina ze žijících nominovaných. Večerem provázel Matouš Ruml a skupina Tata Bojs. 

autor: Český rozhlas
Spustit audio

Související