Zemřel George Mendonsa, námořník ze slavné fotografie oslav konce války na Times Square

Ve věku 95 let zemřel námořník George Mendonsa známý ze slavné fotografie, na které líbá zdravotní sestru na newyorském náměstí Times Square v den kapitulace Japonska na konci druhé světové války. V úterý o tom informovala televize ABC News s tím, že skonal o víkendu jen dva dny před 96. narozeninami.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografii pořídil 14. srpna 1945 Alfred Eisenstaed a veřejnost ji poprvé uviděla v magazínu Life

Fotografii pořídil 14. srpna 1945 Alfred Eisenstaed a veřejnost ji poprvé uviděla v magazínu Life | Foto: Alfred Eisenstaed | Zdroj: Profimedia

Dívka, kterou tehdy Mendonsa v nadšení políbil, se jmenovala Greta Friedmanová. Zemřela v roce 2016 ve věku 92 let. Snímek mladé dvojice se stal symbolem amerických oslav válečného vítězství.

null

null

Fotografii pořídil 14. srpna 1945 Alfred Eisenstaed a veřejnost ji poprvé uviděla v magazínu Life. Snímek se oficiálně jmenuje V-J Day in Times Square (Den vítězství nad Japonskem na Times Square), všeobecně je ale znám jen jako Kiss (Polibek).

Zachytil moment, kdy se Američané dozvěděli o kapitulaci Japonska a vydali se slavit do ulic New Yorku. Japonsko kapitulovalo 15. srpna 1945, kvůli časovému posunu bylo v USA v tu dobu ještě 14. srpna.

„Neviděla jsem ho přicházet a než jsem to zjistila, byla jsem v jeho objetí,“ popsala Friedmanová v roce 2012 událost ze srpna 1945. Dodala, že to nebyl romantický okamžik, ale jen radost slavícího námořníka.

'Měl jsem pár drinků...'

Po tomto polibku se až do roku 1980 Friedmanová a Mendonsa nesetkali. Do té doby nikdo netušil, kdo na fotografii je. Až tehdy časopis Life vyzval pár, aby se přihlásil, a následné setkání také zdokumentoval.

null

null

Mendonsa, který za války sloužil na torpédoborci, v roce 2015 řekl, že mu Friedmanová, asistentka v zubní ordinaci, připomněla sestřičky pečující o zraněné vojáky na nemocniční lodi. „Viděl jsme práci sestřiček a pak na Times Square válka skončila, měl jsem pár drinků, tak jsem tu sestřičku popadl,“ řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme