Odklad splácení úvěrů by neměl být plošný, pomáhat musíme těm, co to potřebují, míní ekonom Marek

7. duben 2020

Vláda nedávno schválila plošný odklad splácení hypoték, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů. Lidé a firmy podle návrhu musejí o odklad splátek požádat a informovat, že je to kvůli pandemii. Do pondělí banky obdržely na 140 tisíc žádostí, 2/3 už vyřídily. Ze 60 % jde o spotřebitelské úvěry, 30 % jsou hypotéky a zbytek tvoří podnikatelské úvěry.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) opatření uleví především malým firmám a živnostníkům. Zároveň odmítá námitky inkasních agentur, že plošné odklady splátek uleví spíš bohatým a nepomůže sociálně potřebným.

Čtěte také

Zatímco firmy by měly i v době pozastavení dál splácet úroky z úvěrů, u soukromých osob a živnostníků se odloží i splácení úroků. „Pro firmy je klíčové, že nebudou muset splácet jistinu. To by pro některé bylo likvidační. Úrok se dá ustát,“ podotýká.

„Vítáme, že odklad splátek není automatický a je na klientovi, aby o něj požádal,“ reaguje místopředseda ODS Martin Kupka a vládnímu návrhu slibuje podporu. Problém ale má s odkladem spotřebitelských úvěrů, které se do budoucna mohou stát nedostupnými a dojde k pokřivení trhu.

Pomáhejme potřebným

Hlavní ekonom Deloitte David Marek připouští, že odklad splácení může pomoci živnostníkům a zabránit jejich krachu, důležitější ale bude přímá podpora – ať už jednorázovým příspěvkem nebo odložením povinnosti platby záloh na pojistném a daní.

„Dal bych si pozor na to, aby vláda nepřenášela zátěž, která přísluší vládě, na jiné subjekty, jako jsou banky, pronajímatelé a podobně. Je potřeba mobilizovat zdroje ze všech stran, ale není správné, aby se povinnosti hospodářské politiky přenášely na podnikatele,“ upozorňuje.

Je vhodné cílit tu podporu tak, abychom zbytečně neutráceli peníze na ty, kteří to tolik nepotřebují. Pak by nám chyběly pro ty, kteří je potřebují existenčně.
David Marek

Marek se pozastavuje nad zaváděním plošného moratoria a je třeba dobře promyslet jeho podmínky. Zatímco totiž někteří podnikatelé jsou opatřeními proti šíření koronaviru přímo postiženi, například majitelé restaurací, jiní na nich nepřímo profitují, třeba on-line prodejci potravin.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Speciálu Plusu.

Spustit audio

Související